Τα ¨ξεχασμένα¨ σχολεία στον Πλάτανο και Άγ. Γεώργιο Καλυβίων

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Αναξιοποίητα και αφημένα στη φθορά του χρόνου παραμένουν τα κτίρια των σχολείων στους οικισμούς Αγίου Γεωργίου και Πλατάνου Καλυβίων, ενώ η άγρια βλάστηση έχει κάνει ¨κατάληψη¨ στους αύλειους χώρους, στους οποίους κατά το πρόσφατο παρελθόν ¨φιλοξενούσαν¨ εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Σχολεία  κλειστά και ξεχασμένα,  δείγμα ότι ο μαθητικός πληθυσμός του χωριού μας μειώθηκε αισθητά εδώ και κάποια χρόνια, κτίρια που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ΄80, λειτούργησαν για μια 25ετία περίπου και στη συνέχεια μπήκε ¨λουκέτο¨ και εγκαταλείφθηκαν.

Σήμερα η εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι απογοητευτική, με ανοικτές τις σιδερένιες εξώπορτες, τα προαύλια γεμάτα ξερόχορτα και με την ανθρώπινη παρουσία να ¨απουσιάζει¨ εκκωφαντικά…

Το Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο του οικισμού Πλατάνου Καλυβίων, που φέρει το όνομα του δωρητή "Ανδρέα Παναγόπουλου" όπως αναγράφει σχετική πινακίδα, λειτούργησε για πρώτη φορά κατά την σχολική περίοδο 1984-1985, ενώ το κτίριο είναι ορθογώνιο με κεραμοσκεπή και αποτελείται απο τρεις ευρύχωρες αίθουσες και ένα μεγάλο αύλειο χώρο.

Σήμερα το κτίριο έχει μετατραπεί σε απλή αποθήκη, με σπασμένα τζάμια και φθορές, με σκουριασμένα τα παιχνίδια του παιδότοπου στην χορταριασμένη αυλή, με πεταμένα βιβλία στις αίθουσες, φθαρμένα και σκονισμένα θρανία και έπιπλα, χαλασμένα εποπτικά μέσα που όσο ήταν εν λειτουργία το σχολείο χρησίμευαν στον δάσκαλο για να διδάσκει τα παιδιά…

Το Δημοτικό Σχολείο του οικισμού Αγίου Γεωργίου Καλυβίων, λειτούργησε για πρώτη φορά κατά την σχολική περίοδο 1984-1985. Διαθέτει, 2 αίθουσες, χώρους γραφείων και μικρή αποθήκη, ενώ ο προαύλιος χώρος είναι έκτασης 1,5 - 2 περίπου στρεμμάτων. Σήμερα η εξωτερική ¨εικόνα¨ είναι αυτή της εγκατάλειψης. Η σιδερένια περίφραξη έχει καταστραφεί, τα κάγκελα έχουν αφαιρεθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους, η μεγάλες εξώπορτες χάσκουν ορθάνοικτες και ξεθωριασμένες, ενώ τα χορτάρια καλύπτουν όλη την επιφάνεια του οικόπεδου.

Επίσης, το νηπιαγωγείο του συνοικισμού Αγίου Γεωργίου με κτίριο εμβαδού 90 περίπου τ.μ. και αύλειο χώρο 250 m2, σήμερα και αυτό είναι κλειστό, με τα αγριόχορτα να το περιβάλλουν...

Μέχρι τώρα, από όσο γνωρίζουμε, για κανένα από αυτά τα σχολικά κτίρια, στους οικισμούς Πλατάνου και Αγίου Γεωργίου, δεν υπάρχει κάποιο πλάνο ή σχέδιο άμεσης αξιοποίησής τους, προς όφελος πρωτίστως της τοπικής κοινωνίας, ίσως όμως με κάποιες εργασίες συντήρησης και καθαρισμό των εξωτερικών χώρων, να μπορούσαν να καταστούν χρηστικά και λειτουργικά.

Πάντως, το ¨στοίχημα¨ για τη διάσωση και ανάδειξη των σχολικών αυτών κτιρίων, παραμένει πάντα ανοικτό…

Το κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του οικισμού Πλατάνου

 

Το κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του οικισμού Αγίου Γεωργίου

 

Το κτίριο του πρώην Νηπιαγωγείου στον οικισμό Αγίου Γεωργίου