Εορτασμός Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Το πρωί τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία από τον ιερέα Θεοδόση Αθανασόπουλο και στη συνέχεια εκφώνησε την επετειακή ομιλία ο Καθηγητής του Γυμνασίου Καλυβίων κ. Ηλίας Γοργολίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Έχουν περάσει 77 ολόκληρα χρόνια από τη μεγάλη ημέρα της 28ης Οκτωβρίου 1940 που το Ελληνικό Έθνος ξεσηκώθηκε σύσσωμο εναντίον του ιταλού επιδρομέα.

Στη μεγάλη νίκη των αντιφασιστικών δυνάμεων συνέβαλε σημαντικά η Ελλάδα κατέχοντας τη δεύτερη θέση σε θύματα και νεκρούς που ξεπερνούν τις 700.000. Τη σημερινή μέρα ας αφήσουμε τη σκέψη μας να φτερουγίσει εκεί πάνω στα βορειοηπειρωτικά βουνά, όπου γράφτηκε η ηρωική εποποιία του ελληνο-ιταλικού πολέμου και μετά στα μαύρα χρόνια της ιταλο-γερμανικής κατοχής, που για τους Έλληνες είναι χρόνια εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα, θυσίας και προσφοράς προς την ανθρωπότητα ολόκληρη…

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά:

Το Έθνος μας τιμά σήμερα τους επώνυμους και ανώνυμους νεκρούς του ιερού εκείνου πολέμου.

Τιμά τους τραυματίες και τους αγωνιστές. Τους απλούς στρατιώτες αλλά και τους απλούς πολίτες, άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στον καθολικό εθνικό αγώνα.

Στην μνήμη των ιερών νεκρών μας ας σταθούμε σήμερα για λίγο ευλαβικά. Ας εμπνευστούμε από το διδακτικό μεγαλείο των ηρώων του 1940 κι ας δώσουμε την υπόσχεση σ΄ αυτούς που θυσιάστηκαν για την τιμή και τη δόξα της πατρίδος μας πως πάντοτε θα έχουμε στη μνήμη μας το κύριο δίδαγμα της θυσίας τους: ότι το Έθνος ενωμένο μεγαλουργεί...

Πως είμαστε πρόθυμοι και να θυσιαστούμε ακόμα για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας, της οποίας το χώμα είναι ποτισμένο με ποτάμια αίμα. Πως όσο βαριά κι αν είναι η κληρονομιά τους θα τη συνεχίσουμε…

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940

Ζήτω η αθάνατη Ελλάδα

Αμέσως μετά, στους κεντρικούς δρόμους του χωριού μας οι κάτοικοι  παρακολούθησαν την παρέλαση των μαθητών του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Καλυβίων, για να ολοκληρωθεί  η πορεία στο Μνημείο των Πεσόντων, όπου τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες υπέρ Πατρίδος.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, από τους μαθητές των σχολείων, τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Καλυβίων, Γρ. Τσελεπή, την εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου κα Χρ. Φούκα-Ζαπαντιώτη, τον εκπρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης και εκπρόσωπο του αθλητικού συλλόγου ΠΑΟΚ Καλυβίων.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε μνήμη των ηρωϊκώς πεσόντων  κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940-41 και στο τέλος της τελετής όλοι οι μαθητές τραγούδησαν τον Εθνικό μας ύμνο!