Η προσκυνηματική εκδρομή του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων

Αρχικά οι προσκυνητές επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου, στο Δένδρο Ναυπάκτου, μονή, που ιδρύθηκε το 1951 από τον Αρχιμανδρίτη Αρσένιο Κουμπούγια. Πρόκειται για ένα πραγματικό Ησυχαστήριο με σημαντικό κοινωνικό και θρησκευτικό έργο. Σήμερα υπηρετούν σε διάφορα διακονήματα της Μονής 12 μοναχές.

Κατόπιν κατευθύνθηκαν προς την ανατολική πλευρά του χωριού Σκάλας Ναυπακτίας όπου βρίσκεται μια σύγχρονη μοναστική κοινότητα της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Το μοναστήρι άρχισε να κτίζεται το 1977 με έσοδα κυρίως από συνδρομές Ναυπακτιτών του εσωτερικού και του εξωτερικού. Το μοναστηριακό συγκρότημα σήμερα αποτελείται από το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, το γηροκομείο- νοσοκομείο, τους κοινούς χώρους, τα κελιά των μοναχών, τον ξενώνα της μονής και τη μεγάλη αίθουσα συνεδρίων. Η αδελφότητα της μονής αυξάνεται συνεχώς και σήμερα ο αριθμός των μοναχών έχει ξεπεράσει τους είκοσι πέντε, που ζουν κοινοβιακά.

Τα μοναστήρια πάντα ασκούσαν σημαντική επίδραση στην περιοχή τους που εκδηλωνόταν με πολλούς τρόπους ανάλογα με την προσωπικότητα των μοναχών, την τοποθεσία που βρίσκονταν, τη βοήθεια που έδιναν στους περαστικούς, την καθοδήγηση των κατοίκων σε κρίσιμες περιόδους, την εκπαιδευτική τους προσπάθεια, την σημασία τους σαν κέντρων συνάντησης των κατοίκων κ.λ.π.

Πληροφορίες από nafpaktos.gr

Φωτογραφίες: Φωτεινή Δρακοπούλου, Όλγα Οικονόμου