Εγκαίνια έκθεσης του Διον. Μπαμπαρούτση, για τον αθλητισμό στις αλησμόνητες πατρίδες (3/12)

Η έκθεση οργανώθηκε από τον πρόεδρο του συλλόγου Φίλων Αθλητικού Μουσείου Αγρινίου καθηγητή Φυσικής αγωγής και συλλέκτη αθλητικών κειμηλίων κ. Διονύση Μπαμπαρούτση.

Διάρκεια έκθεσης έως τις 28 Φεβρουάριου 2023

Ώρες επισκέψεων:          

9:00-12:30 και 18:00-20:00 καθημερινά εκτός από το Σάββατο και την Κυριακή.

Δείτε την συνέντευξη του Διονύση Μπαμπαρούτση που παραχώρησε στον Γιώργο Πανταζόπουλο, πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/Sw8cKxku1Tc

 

Διονύσης Μπαμπαρούτσης, Πρόεδρος του συλλόγου Φίλων Αθλητικού Μουσείου Αγρινίου

 

Δίαλλος, ο γιος του Πόλλιδος που καταγόταν από τη Σμύρνη (Δίαλλος ο Σμυρναίος), νίκησε στο αγώνισμα του παγκρατίου στους Ολυμπιακούς αγώνες (152η Ολυμπιάδα, το 172 π.Χ.) και πήρε στεφάνι τιμητικό.

 

 

 

Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος» (1903-1921) ήταν αθλητικός και πολιτιστικός σύλλογος που λειτούργησε στις αρχές του 20ού αιώνα στην πόλη Μερζιφούντα.

 

Πανιώνιος Σμύρνης

Οι σύλλογοι «Ορφέας» και το «Γυμνάσιο» ενώνονται κάτω από ένα λάβαρο στο οποίο αναγραφόταν «Πανιώνιος» το έτος 1890. Σκοπός του νέου συλλόγου ήταν η προώθηση της γυμναστικής, του αθλητικού ιδεώδους και του μαζικού αθλητισμού χωρίς διακρίσεις.

 

Μαθητές σε μάθημα γυμναστικής στη Σινώπη

 

Απόλλων Σμύρνης

Το 1891 ιδρύεται ο «Απόλλωνας» ενώ μετά το 1894 αναδεικνύεται σε δυναμικό αθλητικό σύλλογο. Ο «Απόλλωνας» συμμετείχε στους ενδιάμεσους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, τη Μεσολυμπιάδα, το 1906, ενώ εισήγαγε το άθλημα της πυγμαχίας στη Σμύρνη και οργάνωσε ποδοσφαιρική ομάδα, κερδίζοντας πολλές νίκες επί αγγλικών και Αρμένικων ομάδων της πόλης, αλλά και ομάδων των ξένων στόλων που επισκέπτονταν τη Σμύρνη.