Οι επιτάφιοι στα Καλύβια...

Τις πρώτες πρωινές ώρες, πολλές γυναίκες ασχολούνταν με τον στολισμό των Επιταφίων, που και φέτος στο χωριό μας είναι αρκετά περιποιημένοι και στολισμένοι με ευωδιαστά λουλούδια!

Μεγάλη Παρασκευή: Η Αποκαθήλωση, ο Επιτάφιος και τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα

Η Εκκλησία θυμάται τα Άγια Πάθη.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής αφού έχει ολοκληρωθεί ο στολισμός του Επιταφίου αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.

Απόψε το βράδυ ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη. Σχετικά τα τροπάρια: «Ο ευσχήμων Ιωσήφ...», και «Ότε κατήλθες προς τον θάνατον...».

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια πολύ αγαπητά στο λαό, αγνώστου ποιητή. Τα πιο γνωστά είναι: «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» και «Ω γλυκύ μου Έαρ…».

Στη συνέχεια γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου, εκτός του ναού και στα όρια της Ενορίας.

Δείτε φωτογραφίες της Μαίρης Ζαπαντιώτη-Στρατοπούλου, της Βάσως Ματσιούλα και του Άγγελου Πολύζου, από τους Επιταφίους των Ιερών Ναών Αγίου Νικολάου και Αγίου Δημητρίου Πλατάνου:

 

 

Ο Επιτάφιος στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Πλατάνου