Καλυβιώτες της ομογένειας μιλούν για τον κορονοϊό και την καραντίνα

Περιγράφουν σχεδόν με δραματικό τρόπο πως έχει η κατάσταση στις χώρες αυτές που πλήττονται από την πανδημία, τα μέτρα που εφαρμόζονται, την ψυχολογία των ανθρώπων και παράλληλα στέλνουν ένα δικό τους μήνυμα ελπίδας προς τους συγχωριανούς μας!

Τέλος όλοι υπογραμμίζουν πως οι Έλληνες στην πατρίδα πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα στο ακέραιο γιατί η πανδημία είναι ύπουλη.

Οι περιγραφές των συμπατριωτών μας είναι αποκαλυπτικές:

Βανέσα Τουρλίδα, Μιλάνο Ιταλία

Η κατάσταση στο Μιλάνο και γενικότερα στη Βόρεια Ιταλία είναι δραματική. Τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά όπως επίσης και ο αριθμός των νεκρών. Το σύστημα υγείας κατέρρευσε γρήγορα με αποτέλεσμα να μην αρκούν οι ΜΕΘ για όλους τους ασθενείς. Δυστυχώς τόσο η κυβέρνηση όσο και ο απλός κόσμος άργησαν να καταλάβουν την σοβαρότητα του ιού. Έπρεπε να έχουν παρθεί δραστικά μέτρα από την αρχή και όχι να μένουν ανοιχτά εργοστάσια παραγωγής μέχρι και πριν 2 εβδομάδες. Ο κόσμος από την άλλη στην αρχή το θεώρησε ένα είδος διακοπών ή μια απλή ίωση και αδιαφόρησε για τα μέτρα.

Πλέον τα πραγματικά είναι πολύ αυστηρά, δεν μπορούμε να βγούμε για κανένα λόγο εκτός από σουπερμάρκετ και φαρμακείο, ούτε καν για περπάτημα. Σχεδόν όλοι δουλεύουμε από το σπίτι και τα πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων είναι πολύ υψηλά.

Σημαντικές αλλαγές σημειώθηκαν και στο σύστημα υγείας. Μέσα σε λίγες μέρες  ο αριθμός των ΜΕΘ διπλασιάστηκε, ενώ τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των κλινών στα τμήματα πνευμονολογίας και λοιμώξεων. Ο εκθεσιακός χώρος Fiera Milano μεταμορφώθηκε σε νοσοκομείο αποκλειστικά με κλίνες ΜΕΘ, όπως επίσης και πολλοί άλλοι χώροι όπως το γυμναστήριο του νοσοκομείου San Raffaele. Επιπλέον, επιστρατεύτηκαν συνταξιούχοι ιατροί καθώς και φοιτητές που ήταν στο τελευταίο έτος της  ιατρικής για να προσφέρουν όσο μπορούν.

Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ευτυχώς καλύτερη,  κάτι το οποίο οφείλεται σημαντικά στη έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων. Αν όλοι σεβαστούμε τα μέτρα, τα πράγματα  θα βελτιωθούν σύντομα και θα μπορέσουμε επιτέλους να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας.

 

Χρήστος Στρατόπουλος, Μόντενα, Ιταλία

Η Ιταλία βρέθηκε στο κέντρο του κυκλώνα.

Αρχικά υπήρξε ένας φαινομενικά ελεγχόμενος αριθμός κρουσμάτων σε μια συγκεκριμένη περιοχή (επαρχία του Lodi/Piacenza) η οποία αποκλείστηκε σχεδόν αμέσως.

Δυστυχώς μετά από διάστημα 2 εβδομάδων ο αριθμός των ατόμων με τον ιό ανέβαινε με εντυπωσιακό ρυθμό σε όλη την βόρεια Ιταλία. Η πρώτη κίνηση ήταν να κλείσουν τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες στον βορρά. Φυσικά τα κρούσματα ανέβαιναν συνεχώς, γεννήθηκε μια γενικευμένη ανησυχία στον πληθυσμό, οπότε μετά από άλλες 2 εβδομάδες πάρθηκε η απόφαση για γενικευμένο lockdown σε όλη τη χώρα. Ανοιχτές έχουν μείνει μόνο οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα τρόφιμα, τη μεταφορά τους κλπ.

Στις υπόλοιπες συνεχίζουν την εργασία τους μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν από το σπίτι.

Προσωπικά συνεχίζω να απασχολούμαι, και βγαίνω μόνο για σουπερ μάρκετ όσο το δυνατόν αραιότερα (όπως είναι οι οδηγίες από την πολιτική προστασία).

Η ολιγωρία για το lockdown οφείλεται στο ότι το πλήγμα για την οικονομία θα ήταν μεγάλο, και η πολιτική ηγεσία δυσκολεύτηκε να πάρει αυτή την απόφαση (πρώτη χώρα στη δύση) χωρίς να φτάσει στο «αμήν», μετά από πίεση των γιατρών από τα νοσοκομεία, επιστημόνων (επιδημιολόγων κλπ).

Στην Ελλάδα καλώς πάρθηκαν τα μέτρα δίχως να περιμένουμε πρώτα μια εκτεταμένη εξάπλωση του ιού.

Αυτό που ανησυχεί τώρα είναι πόσο θα αντέξει ο κόσμος την παρατεταμένη καραντίνα, και ψυχολογικά αλλά και οικονομικά.

Προέχει όμως πάντα η υγεία.

Εύχομαι να περάσει γρήγορα αυτή η λαίλαπα, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Υπομονή, κουράγιο και εμπιστοσύνη στους ειδικούς.

 

Χαρά Κοντογιώργου Λονδίνο, Μ. Βρετανία

Γιώργο καλημέρα. Εμείς όπως ξέρεις ζούμε στο Λονδίνο. Η κόρη Ιωάννα σπουδάζει στο πανεπιστήμιο ο σύζυγός είναι οδηγός φορτηγού σε μια μεγάλη εταιρεία και εγώ είμαι υπεύθυνη σε ένα οίκο μόδας με το όνομα Gina Bacconi για τις web πωλήσεις. Είμαστε σε καραντίνα για δύο εβδομάδες τώρα.Τα πανεπιστήμια έχουν κλείσει και οι εξετάσεις θα γίνονται μέσω ίντερνετ. Η δική μου δουλειά έχει κλείσει μέχρι τέλος Μαΐου. Μόνο ο σύζυγός δουλεύει ακόμα. Τα πάντα είναι κλειστά και μόνο τα σούπερ μάρκετ και τα είδη τροφίμων είναι ανοιχτά. Εμεις ζούμε στη περιοχή Ruislip του Λονδίνου και έχουμε αρκετά μεγάλα πάρκα κοντά μας για να βγαίνουμε λίγη ώρα έξω για περπάτημα. Το κακό εδώ είναι ότι αργήσαμε να πάρουν μέτρα για τον κορωναιό αλλά το καλό είναι ότι οι άνθρωποι έχουν μάθει να υπακούουν στους  νόμους. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να πάνε όλα καλά να τελειώσουν όλα γρήγορα και να γυρίσουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς ζωής. Ένα καλό ακόμα είναι πως η κυβέρνηση για όσο καιρό καθίσουμε κλεισμένη σπίτι θα δώσει στον καθένα το 80 της εκατό του μισθού του. Αυτό κάνει όλους να μην ανησυχούμε τουλάχιστον για τα χρήματα. Εύχομαι σε όλους τους Έλληνες και πολύ περισσότερο στην οικογένεια μου και τους συγχωριανούς μου υγεία υπομονή και αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά.

 

 

Στέφανος Μακρής (Μαρόκο)

Εγώ βρίσκομαι στη Καζαμπλάνκα κι ο αδερφός μου Γιάννης, στο Ναντόρ... Στο Μαρόκο η κατάσταση δείχνει προς το παρών να είναι ελεγχόμενη μιας και τη στιγμή που σου γράφω (προχθές) μετράμε 735 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 47 νεκρούς, σε μια χώρα με τριπλάσια σε πληθυσμό συγκριτικά με τη πατρίδα μας.

Αυτό χάρη στην άμεση απόφαση της κυβέρνησης για αυστηρό lockdown με αποκλεισμένες πόλεις, περιορισμό των μετακινήσεων μόνο για τα απαραίτητα και πλήρη απαγόρευση μετά τις 6 το απόγευμα.

Στον χώρο εργασίας μιας και το πλήρωμα είναι με ναυτολόγιο και δεν έχει επαφή με τον έξω κόσμο, δε παίρνονται κάποια ιδιαίτερα μέτρα προστασίας πέρα από μάσκες κι αντισηπτικά.

Για την ώρα μιας κι ακόμα ευτυχώς εργαζόμαστε  το μόνο που μας ανησυχεί προσωπικά είναι η αβεβαιότητα ως προς το χρόνο επαναπατρισμού μας κι επιστροφής στις οικογένειές μας.

Αν και τα πράγματα δείχνουν επίσης στη πατρίδα καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες, προτείνω να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα από όλους για την ασφάλεια όλων.

Κουράγιο, καλό Πάσχα και καλή αντάμωση με τους αγαπημένους μας!

 

Γεωργία Αντωνοπούλου,  Μεχάνισμπουργκ ( Η.Π.Α.)

Καλημέρα και χαιρετισμούς σε όλους τους συγχωριανούς μου!!! Μένω στο Mechanicsburg Ηνωμένων Πολιτειών, οδικώς 3 ώρες από τη Νέα Υόρκη.

Εδώ η κατάσταση είναι σοβαρή, αν και έχουν παρθεί μέτρα για την μη εξάπλωση του κορονοϊού από τις 21/3 (κλειστά μαγαζιά, σχολεία, εκκλησίες) δεν υπάρχει περιορισμός και έλεγχος στις μετακινήσεις, αλλά έχουν γίνει συστάσεις στους πολίτες.

Η προσωπική μου πρόσφατη εμπειρία ήταν το ταξίδι μου επιστρέφοντας από την Ελλάδα που διήρκεσε 18 ώρες μέσω Αραβίας, αντί για 9 ώρες κανονικά... Στην διάρκεια του ταξιδιού πέρασα από έλεγχο κορονοϊού τρεις φορές μέχρι να φτάσω στο προορισμό μου! 

Κατά την άποψή μου αυτή η πανδημία δεν είναι τυχαίο γεγονός: Α) θέλεις για οικονομικούς λόγους Β) θέλεις για μείωση του πληθυσμού στην γη, Γ) θέλεις ότι εμείς οι άνθρωποι ζούμε ένα αφύσικο τρόπο ζωής ...... και ξεχνάμε ότι, το φως μας, η ελπίδα μας, η δύναμή μας είναι ο Χριστός !!!

Δεν ξέρω τι να πω!!! Το μόνο που μένει είναι να έχουμε υπομονή  και να φερόμαστε υπεύθυνα για το καλό όλων μας!!!

Σας εύχομαι Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα  με υγεία σε όλους!!!

 

Νίκος Ρεπετσάς, Ζάμπια (Αφρική)

Γιώργο καλησπέρα. Όπως πιθανόν ξέρεις εργάζομαι στην Ζάμπια. Η Ζάμπια είναι μια χώρα της Αφρικής αρκετά φτωχή. Ο πανδημία εδώ έχει έρθει πριν 20 μέρες με ανθρώπους που γύρισαν από το εξωτερικό. Η κυβέρνηση πήρε κάποια μέτρα ίδια σχεδόν με της Ευρώπης. Οι άνθρωποι δεν έχουν τον βομβαρδισμό της ενημέρωσης που έχουν στην Ελλάδα και δεν είναι πανικοβλημένοι. Τα μέτρα της κυβέρνησης πλήττουν μερικές βιομηχανίες όπως και αυτή που δουλεύω και εγώ. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την δουλειά τους και κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν γιατί εδώ δεν μπορεί μια φτωχή οικογένεια να κάνει στοκ τροφίμων πάνω από μια μέρα. Αυτό όμως δεν τους πτοεί να είναι χαρούμενοι και ευγενικοί γιατί ποτέ δεν είχαν παρά πολλά. Αυτό ισχύει για τους περισσότερους ανθρώπους εδώ. Υπάρχουν βέβαια και οι οικονομικά ισχυροί που έχουν αλλά κριτήρια και τρόπο ζωής. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι όσον αφορά την Ελλάδα οι άνθρωποι να είναι πιο πειθαρχημένοι ώστε να μην αναγκάζεται το κράτος να περνάει μέτρα για λίγους ηλίθιους και να την πληρώνουν με περιορισμούς οι πολλοί. Πιστεύω ότι εάν οι πλούσιες χώρες σταματήσουν να κοιτούν το συμφέρον τους και συνεργαστούν θα βρεθεί γρήγορα η θεραπεία. Πολλοί άνθρωποι πέθαναν και θα πεθάνουν για να γλυτώσουν οι οικονομίες κρατών. Κρίμα...

 

Δημήτριος Ξύστρας, Στουτγκάρδη  

Για σας! Είμαι κάτοικος Γερμανίας (Stuttgart) τα τελευταία 3 χρόνια. Θα ήθελα να σας δείξω μέσα από ένα κείμενο και κάποιες  φωτογραφίες Πώς περνάμε  αυτή την στιγμή στην Γερμανία ενόψει πανδημίας covid-19.

Η βασική μου εργασία είναι οδηγός φορτηγού σε μεταφορική, και η δεύτερή μου  εργασία (mini job) είναι σε εταιρία security που προσφέρουμε ασφάλεια σε συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, γνωστή σε όλη την Γερμανία. Στον τομέα λοιπόν της μεταφορικής εταιρίας τις τελευταίες  2 εβδομάδες έχει παρατηρηθεί μεγάλη πτώση εμπορευμάτων και ο λόγος είναι ότι δεν μπορούν να εξάγουν και να εισάγουν. Πολλές εταιρίες υπολειτουργούν και σχεδόν όλες ή κολοσσιαίες εταιρίες Mercedes, Audi, Porsche κ.λ.π. έχουν κλείσει για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Τα μέτρα που έχουν πάρει 3 στις 10 εταιρίες είναι να μην μας αφήνουν να εισερχόμαστε μέσα σε αυτές, μας υποδεικνύουν πού να τοποθετήσουμε το φορτηγό και μας ενημερώνουν πώς πρέπει να μείνουμε στην θέση του οδηγού μέχρι να ξεφορτώσουν το εμπόρευμα και μετά μας ενημερώνουν ότι μπορούμε να φύγουμε. Πάμε τώρα  στην security στα σούπερ μάρκετ.  Σχεδόν όλο τον Μάρτιο υπήρχε τεράστια έλλειψη σε χαρτιά υγείας, κουζίνας, χαρτοπετσέτες, αντισηπτικά γάντια και διάφορα φαγώσιμα. Αυτό πού παρατήρησα ήταν ότι μεγάλο ποσοστό ανθρώπων κορόιδευε και γελούσε με το θέμα της πανδημίας.  Και ένα μικρό ποσοστό εμπιστεύεται  της προαιρετικές και όχι υποχρεωτικές, υποδείξεις  τον αρχών για μάσκες απόστασης  και τα λοιπά. Και τέλος, σήμερα Κυριακή ηλιόλουστη μέρα, όλα τα πάρκα και τα δρομάκια είναι γεμάτα από κόσμο που κάνει βόλτες και σε συντριπτικό ποσοστό 90 στις 100 οικογένειες με μικρά, χωρίς μάσκες και γάντια, λογικά οι μεγαλύτερες ηλικίες το σκέφτονται λίγο παραπάνω…

Λοιπόν να είστε όλοι καλά καλό Πάσχα να έχουμε και τα μάτια μας ανοιχτά και για διάφορα περίεργα πέραν του ιού!!!

 

Γιώργος Γαλανόπουλος Άαχεν (Γερμανία)

Καλησπέρα σας! Τον τελευταίο χρόνο μένω Γερμανία και πιο συγκεκριμένα κοντά στο Άαχεν. Εδώ όπως και σε όλο τον κόσμο έχουν πάρει τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να μειώσουν τη μετάδοση του Covid-19. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χώροι που συναθροίζεται ο κόσμος να παραμείνουν κλειστά μέχρι τέλη Απριλίου.

Για παράδειγμα τα μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, γυμναστήρια, κινηματογράφοι, εκκλησίες μένουν κλειστά και όλες οι εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί. Τα εστιατόρια που κάνουν διανομή μόνο επιτρέπεται να μείνουν ανοιχτά. Ο κόσμος προτρέπεται να μείνει σπίτι και να βγαίνει για τα άκρως αναγκαία. Παράδειγμα να πάει στη δουλειά, στο σουπερμάρκετ στο φαρμακείο.

Προς το παρόν δεν υπάρχει πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας όπως στην Ελλάδα. Επιτρέπεται να βγούμε έξω στη φύση αρκεί να μην είμαστε πάνω από 3 άτομα και να τηρείται ευλαβικά το 1,5 μέτρο απόστασης. Με αυτά τα δεδομένα μπορώ ακόμα να βγαίνω να κάνω το χόμπι μου και να πηγαίνω για διαδρομές με το ποδήλατο, καθώς η περιοχή που μένω δεν είναι πυκνοκατοικημένη.

Εν αντιθέσει με τους δικούς μου και τον αδερφό μου που μένουν Αγγλία και την αδερφή μου στο Αγρίνιο. Εκεί υπάρχει πλήρης απαγόρευση και υπάρχει και τσουχτερό πρόστιμο. Όντας μακριά ο ένας από τον άλλον κρατάμε κάθε μέρα επαφή μέσω της τεχνολογίας και μπορούμε και κρατάμε επαφή έστω και από απόσταση.

Αυτό που κάνει τα πράγματα λίγο πιο περίπλοκα είναι ότι, θα είναι το πρώτο Πάσχα που δε θα είμαστε μαζί. Συνήθως σε τέτοιες μέρες είναι που θέλεις να είσαι μαζί με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Και πάλι όμως τη λύση θα μας τη δώσει η τεχνολογία και μέσω βιντεοκλήσης θα τσουγκρίσουμε αυγά.

Όταν με το καλό καταλαγιάσει η πανδημία θα μπορέσουμε να ξανά συναντηθούμε και να σφιχταγκαλιαστούμε. Ευχόμαστε σε όλους να είναι δυνατοί και υγιής και αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι λίγο υπομονή και να αποφεύγουμε το συνωστισμό όσο το δυνατόν.

Χαιρετισμούς πολλούς σε όλους από μας και το Φως της Ανάστασης να χαρίζει ελπίδα, αδελφοσύνη, αισιοδοξία και δύναμη!

 

Θωμάς Ξύστρας, Στουτγκάρδη (Γερμανία)

Καλημέρα σας! Κατάγομαι από τον Άγιο Γεώργιο Καλυβίων και μένω τα τελευταία 5 χρόνια στην πόλη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, είμαι παντρεμένος  και έχω τρία παιδιά!

Θα έλεγα πραγματικά ότι, λίγο πριν την κρίση όλα ήταν τέλεια, είχα βάλει σειρά με τις δουλειές μου, μπορεί να ακουστεί περίεργο είναι το άγχος του μέσου Γερμανού αυτό και δεν είναι άλλο από το πού θα πάμε διακοπές…

Μέχρι στιγμής εφησυχάζουμε, διότι η γυναίκα μου δεν εργάζεται και παραμένει στο σπίτι με τα παιδιά, πράγμα που καθιστά αδύνατη την οποία ανάμειξη της με πιθανό κρούσμα κορονοϊού και έτσι έχουμε λιγότερες πιθανότητες να φέρει η ίδια το πρόβλημα στο σπίτι…

Ωστόσο θα έλεγα ότι, το πρόβλημα μάλλον είμαι εγώ, μιας και κάνω δύο δουλειές ακόμη για κάποιους είναι τύχη για κάποιους ατυχία, ελπίζω να μη φέρω εγώ τον ιό στο σπίτι, αν και τα μέτρα ασφαλείας που παίρνω θα έλεγα πως είναι ¨τραβηγμένα¨ καθώς η μάσκα του προσώπου, τα γάντια, όπως και ένα αντισηπτικό, είναι η ¨προέκταση¨ του χεριού μου...

Σε γενικές γραμμές δεν θα έλεγα πως είναι αυστηρά τα μέτρα πρόληψης στην περιοχή μου, καθώς όπως και ανακοίνωσε τις τελευταίες ώρες η Καγκελάριος της Γερμανίας, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι χαμηλός, αν  και κρατά κλειστά το 60% των εταιρειών.

Για τις δουλειές δεν υπάρχει άγχος, μιας και όταν δεν δουλεύεις θα πληρωθείς το 67% και αυτό είναι καθολικός νόμος της Γερμανίας, όπως επίσης και τα δάνεια.

Έτσι και όταν νοικιάζεις ένα χώρο, ώσπου να πληρωθείς κανονικά, θα πληρώνεις και εσύ το 67% όπου χρωστάς, εάν πάλι δεν σου φτάνουν τα χρήματα, το δημαρχείο της περιοχής σου δίνει επιπλέον βοήθημα, οπότε όταν εξασφαλίζεις το οικονομικό δεν έχεις κανένα άγχος.

Και μία γενική εικόνα πώς το βλέπει ο μέσος Γερμανός τον σε εισαγωγικά εγκλεισμό σε σύγκριση με την Ελλάδα, θέλω να σημειώσω εδώ ότι, ποσοστό 80% των Γερμανών παρακολουθείτε ή έχει στενή επαφή με ψυχολόγο!!!

Η γνώμη μου είναι πώς, ένας Γερμανός δεν άλλαξε κάτι από τις συνήθειές του μιας και δεν είναι καθόλου κοινωνικός, ξυπνάει το πρωί, πάει στη δουλειά του, τελειώνει, πηγαίνει στο σπίτι του, θα βγει μόνο για σούπερ μάρκετ ή για να κάνει γυμναστική, δεν καλεί και δεν καλείται ποτέ σε σπίτι, δεν είναι καθόλου φιλόξενος, ακριβώς το αντίθετο από ότι είμαστε εμείς.

Οπότε αφού πληρώνεται κανονικά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μάλιστα η Γερμανία μπορεί να είναι ¨σκληρή¨ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αλλά για τον εαυτό της είναι πολύ ¨απλόχερη¨ έχει χτίσει την οικονομία της σε πολύ καλές βάσεις.

Θεωρώ απίθανο το σενάριο να υπάρξει σοβαρό και μη αναστρέψιμο οικονομικό πρόβλημα στην Γερμανία, χωρίς αυτό να κρύβει το προσωπικό μου άγχος για τον τόπο μου και για την χώρα μου γενικότερα…

Το γεγονός ότι έχουν κλείσει τα σύνορα και σε μια περίπτωση που θέλω να έρθω στον τόπο μου (Ελλάδα) και δεν μπορώ, σαφώς και μου προκαλεί ανησυχία...

Θέλω κλείνοντας να υπογραμμίσω, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα κρούσμα στην περιοχή μας δεν σημαίνει πως πρέπει να επαναπαυόμαστε, αφού δεν ξέρουμε ακόμη ούτε από τι αποτελείται αυτός ο ιός, κάτι που καθιστά αδύνατη την παρασκευή φαρμάκου.

Μην ξεχνάμε ότι, το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικίας, όπως και σε πολλά χωριά έτσι και στο δικό μας (Καλύβια), είναι πάνω από 60 ετών, θα πρέπει λοιπόν να μένουν σπίτι…

Ας αλλάξουμε λοιπόν την κακή νοοτροπία του «δεν με νοιάζει ο συνάνθρωπος» και έστω ας είναι και στο παρά πέντε, να υπακούσουμε.

Εάν δεν μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου όποια μέτρα και αν πάρει η κάθε κυβέρνηση ποτέ δεν θα είναι αρκετά, προσέχουμε λοιπόν για να έχουμε…

Και εγώ με τη σειρά μου θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Γιώργο Πανταζόπουλο για την εμπιστοσύνη που δείχνει σε εμένα και σε πολλούς συμπατριώτες της διασποράς, προκειμένου να μπορέσει να ακουστεί ο λόγος μας, να μιλήσουμε για τον τρόπο που ζούμε και πώς βλέπουμε τον κόσμο με τα μάτια του μετανάστη, ενόψει μάλιστα και αυτής της νέας κρίσης του Covid 19.

Εύχομαι επίσης, πίστη με επιμονή και υπομονή, να περάσει όσο πιο ανώδυνα και αυτή η δοκιμασία. Με το καλό το Άγιο Φως να φτάσει και να φωτίσει και φέτος όλη την οικουμένη!

 

Βασιλική Κουρέτση, Μεγ. Βρετανία

Καλησπέρα  από Λονδίνο. Κατά αρχάς είμαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα. Η Ελληνική κυβέρνηση  χειρίστηκε άψογα το θέμα κοροναϊού. Αντίθετα  με την χώρα που ζω, την Αγγλία που δυστυχώς δεν πήρε και δεν παίρνει μέτρα. Όλοι στα πάρκα, δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος  του προβλήματος. Το σύστημα υγείας δυστυχώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

 

Παύλος Κακαβίτσας Μελβούρνη Αυστραλία

Καλή σας μέρα!

Καταρχήν την αγάπη μου και τα χαιρετίσματα σε όλους τους Αιτωλοακαρνάνες, μα ειδικά στο χωριό μου τον Πλάτανο Καλυβίων.

Και εμείς εδώ στην Μελβούρνη βιώνουμε και ζούμε αυτή την πρωτόγνωρη ασθένεια, όλοι μας παγκοσμίως πρέπει να ακολουθήσουμε τις υγειονομικές οδηγίες για όσο χρειασθεί, για να μπορέσουμε να επανέλθουμε ξανά κοντά με όλους όσους αγαπάμε και μοιραζόμαστε την καθημερινότητά μας.

Υγειονομικά και οικονομικά η καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Εδώ στην Αυστραλία μέχρι και χθες οι απώλειες ανθρώπινων ζωών έφθασε στους 40 και 5.500 όλοι αυτοί που το έχουν, ο αριθμός ανεβαίνει καθημερινώς. Εύχομαι σε όλους τους Αιτωλοακαρνάνες και γενικά σε όλους τους Έλληνες, να προστατεύσουν την υγεία τους όσο τίποτα άλλο.

Από τη μακρινή Μελβούρνη σας στέλνουμε την αγάπη μας, σας ευχόμαστε εγώ και η οικογένειά μου υγεία σε όλους και Καλό Πάσχα!

 

Γιάννης Γαλανόπουλος, Μπρίστολ (Μ. Βρετανία)

Γεια σας! Εμείς όλοι είμαστε καλά, αυτό ευχόμαστε και για εσάς!

Όπως γνωρίζεται αυτή η πανδημία έχει εξαπλωθεί πάρα πολύ, σχεδόν σε όλο τον κόσμο, απλώς πρέπει να προσέχουμε, όχι σε κλειστούς χώρους, δυο μέτρα μακριά ο ένας από τον άλλον κλπ.

Είμαστε τώρα κλεισμένοι μέσα πάνω από τρεις εβδομάδες και το βασικό χωρίς δουλειά, εκτός από μερικούς που μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι… Επίσης όλα είναι κλειστά, εκτός από τα σουπερμάρκετ που παραμένουν ανοιχτά, υπάρχει πολύ αστυνόμευση, ενώ οι δρόμοι είναι όλοι έρημοι και τα πάρκα άδεια...

Χαιρετισμούς πολλούς από το Μπρίστολ!

 

Αναστάσιος Γαλανόπουλος, Λονδίνο (Μ. Βρετανία)

Γεια σας! Θυμάμαι χαρακτηριστικά ενώ στην Ελλάδα έκλειναν τα σχολεία, εδώ στην Αγγλία συνεχίζαμε όλοι και πηγαίναμε κανονικά στη δουλειά, χωρίς να θεωρείται η εξέλιξη του ιού ιδιαίτερα σοβαρή.

Ευτυχώς αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και εδώ, αν και καθυστερημένα σε σχέση με την Ελλάδα και τελικά πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα σε αντιστοιχία με αυτά που γνωρίζετε καλά. Καταστήματα κλειστά, πλην των σουπερμάρκετ και γενικώς περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες. Εργασία από το σπίτι, για όσες δουλειές το επιτρέπουν.

Με το που εφαρμόστηκαν τα μέτρα, είδαμε αρκετά ράφια άδεια εδώ πέρα, ελλείψεις σε τρόφιμα όπως, κρέας, αυγά, ζυμαρικά και ρύζι, έσπειραν έναν αρχικό πανικό στον κόσμο. Χρειάστηκε να περιορίσουν τον αριθμό των προϊόντων που μπορεί να αγοράσει κάποιος, αλλά και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ώστε να έρθει υπό έλεγχο η κατάσταση. 

Η Ελλάδα, παρά τα χρόνια οικονομικής δυσφορίας που έχει περάσει, δίνει το καλό παράδειγμα στην Ευρώπη αφενός μεν στην διαχείριση της κρίσης και αφετέρου δε, στη συνέπεια όλων που ανταποκρίνονται στα κάλεσμα, είτε των γιατρών και νοσηλευτών στην πρώτη γραμμή, αλλά και όλων που μένουν σπίτι για τη μείωση των κρουσμάτων.

Άλλαξε και εδώ η στρατηγική από προστασία της οικονομίας που ήταν στην αρχή, στο λογικό, να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο, δεν έχει χαθεί χρόνος για την προστασία των επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί θα επιτρέπει τις επιχειρήσεις να λάβουν 80% των μισθών προσωπικού που δεν εργάζονται λόγω κορονοϊού (Καταστήματα/εστιατόρια), εφόσον δεν απολύσουν το προσωπικό, αλλά και ευνοϊκά δάνεια για την διασφάλιση της ρευστότητας τους. Μέτρα που αποβλέπουν στη συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας εφόσον περάσει ο ιός.

Ευελπιστούμε όλοι ότι η πρωτοφανής κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε θα είναι σύντομα στο παρελθόν και θα βρει τα αγαπημένα μας πρόσωπα να χαίρουν άκρας υγείας. Η καθημερινότητα όπως τη θυμόμαστε θα επιστρέψει. Υπομονή και υγεία σε όλους σας από το Λονδίνο.

Λονδίνο

 

Στουτγκάρδη