Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου 1821, Εορτή του Ευαγγελισμού

Το πρωί σήμαναν οι καμπάνες του εκκλησίας, για να υπενθυμίσουν σε όλους την ώρα της προσευχής από το σπίτι, αλλά και τον εορταστικό χαρακτήρα της ημέρας, ενώ την περασμένη Κυριακή είχε γίνει η δέηση και η Ακολουθία του Αγιασμού, υπέρ διαφυλάξεως των συνανθρώπων μας από τον κορωνοϊόν και προστασίας των ασθενούντων εκ της λοιμικής νόσου.. 

Σε μια πρωτόγνωρη και παράξενη κατάσταση που βιώνουμε ως κοινωνία, για πρώτη φορά δεν πραγματοποιήθηκαν φέτος, οι σχολικές επετειακές γιορτές, δεν εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός, δεν έγινε η καθιερωμένη παρέλαση και η κατάθεση στεφάνων, μόνον πολλοί χωριανοί ύψωσαν την Ελληνική σημαία στα σπίτια τους για να τιμήσουν την εορτή της 25ης Μαρτίου 1821!

Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου, εκτός από την Επανάσταση εναντίων των Τούρκων, γιορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού.

Η ημέρα του Ευαγγελισμού ήταν η μέρα που η Παναγία έμαθε την χαρμόσυνη είδηση ότι πρόκειται να γεννήσει τον Χριστό, τον υιό του Θεού.

Τα χαρμόσυνα νέα μετέφερε στη Θεοτόκο Μαρία, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Μάλιστα, δεν της ανακοίνωσε απλώς το νέο, ότι πρόκειται δηλαδή να φέρει στον κόσμο τον Ιησού, σαν κάτι το δεδομένο, αλλά ζήτησε τη συγκατάθεση της.

Χρόνια Πολλά απανταχού στους Έλληνες!

Φωτογραφίες: Σπύρος Κατωπόδης