Ο εορτασμός του πολιούχου Αγίου Νικολάου Καλυβίων

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στα Καλύβια Αγρινίου εορτάστηκε σήμερα ο πολιούχος του χωριού μας, με την τέλεση από τον ιερέα π. Θεοδόσιο Αθανασόπουλο, του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, με την συμμετοχή πολλών κατοίκων που προσήλθαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις.

Χθες παραμονή της γιορτής, τελέστηκε με λαμπρότητα  ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας και η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Νικολάου, με την παρουσία επισήμων και πολλών πιστών, οι οποίοι παρακολούθησαν με ευλάβεια την θρησκευτική τελετή.

Βίος Αγίου Νικολάου

Ο Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων του Θαυματουργού γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας της Μικράς Ασίας γύρω στα 230 με 250 μ.Χ. και κοιμήθηκε το 333 μ.Χ. Είναι από τους πιο γνωστούς αγίους της χριστιανοσύνης. Το όνομά του βρίσκεται στο στόμα αναρίθμητων πιστών που ζητούν τη βοήθειά του. Το όνομά του το φέρουν εκατομμύρια Χριστιανοί και πολλοί είναι οι Ναοί που είναι αφιερωμένοι σ΄αυτόν. Είναι μετά την Παναγία και τον Άγιο Γεώργιο, ο περισσότερο γνωστός σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Πάρα πολλοί ναοί είναι αφιερωμένοι στον μεγάλο αυτό Ιεράρχη. Είναι αυτός που προστατεύει τους θαλασσινούς και όλους εκείνους που συναντούν τρικυμίες στη ζωή τους. Όλη του η ζωή ήταν μια θαυμαστή ενσάρκωση της αγάπης και της φιλανθρωπίας.

Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου στις 6 Δεκεμβρίου, ημέρα που πέθανε και τον κατέταξε μεταξύ των μεγαλυτέρων και επισημοτέρων Αγίων. Η Πέμπτη μέρα της εβδομάδας είναι αφιερωμένη σ΄αυτόν. Επίσης χαρακτηρίζει τον Άγιο και ως ισαπόστολο, για το μεγάλο του έργο.

Θεωρείται και σαν ένας από τους μεγάλους προστάτες του Ελληνικού Έθνους, γιατί ο μεγάλος αυτός ιεράρχης, με τα άπειρα θαύματά του, αναδείχθηκε ο προστάτης άγιος των θαλασσινών και των ναυτιλλομένων. Τον Άγιο Νικόλαο δεν τον τιμούν μόνο οι άνθρωποι της θάλασσας, αλλά και το σύνολο του Ορθόδοξου Χριστιανικού κόσμου.

Απολυτίκιον. Ήχος δ’.

Κανόνα πίστεως, και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον, ανέδειξε σε τη ποίμνη σου, η των πραγμάτων αλήθεια δια τούτο εκτήσω τη ταπεινώσει τα υψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια. Πάτερ Ιεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Κοντάκιον. Ήχος γ΄. «Η Παρθένος σήμερον».

Εν τοις Μύροις, Άγιε, Ιερουργός ανεδείχθης, του Χριστού γαρ Όσιε, το Ευαγγέλιον πληρώσας, έθηκας την ψυχήν σου υπέρ λαού σου, έσωσας τους αθώους εκ του θανάτου· δια τούτο ηγιάσθης, ως μέγας μύστης, Θεού της χάριτος.