Εκδήλωση για την έμφυλη βία - κοινωνικές πρακτικές, στο Μεσολόγγι

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μεσολόγγι, στο Κτίριο «Χρυσόγελου» μια ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα: «Ο πολιτισμός και η δημοκρατία σε υποχώρηση: έμφυλη βία, κοινωνικές πρακτικές, γυναικοκτονίες», με κεντρική ομιλήτρια την ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Γκασούκα.

Μίλησαν επίσης, η πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Φύλων, Αμαλία Βούλγαρη-Πολονύφη, η Φιλόλογος, Σοφία Λαναρά και η Καθηγήτρια του Γυμνασίου Αιτωλικού, Άντα Χαλαζιά, μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών. 

Η έμφυλη βία, οποιασδήποτε μορφής λεκτική, σωματική, ψυχολογική  είναι ένα  κοινωνικό ζήτημα που βαραίνει τη ζωή των ανθρώπων ιδιαίτερα όταν εκδηλώνεται με μεγάλη σφοδρότητα. Απέναντι σε αυτό το θέμα που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις δεν μένουμε βουβοί. 

Η διάλεξη εμπλουτίστηκε καλλιτεχνικά με τις εκτελέσεις μουσικών κομματιών από τον δημιουργό Γιάννη Πανουκλιά, ο οποίος ερμήνευσε τραγούδια της παράδοσης  όπου περιγράφουν διαφορετικά σενάρια γυναικτονιών: Ο Μενούσης, Η Αντρονίκη, Ο Βασιλιάς και η Κυρά Φροσύνη, ήταν τα μουσικά  κομμάτια που ακούστηκαν.

Έπαιξαν οι μουσικοί:

Λαούτο: Πάνος Μήτσος

Βιολί: Αλέξανδρος Γιαννής

Κλαρίνο: Μάριος Μπακάλης

Παρουσιάστηκε επίσης, μικρό δρώμενο σχετικό με το θέμα της διάλεξης και μέσα από το οποίο δόθηκε η δυνατότητα στις μαθήτριες του Γυμνασίου Αιτωλικού, Κρήτα Σωτηρία και Όλγα Κουφού να επικοινωνήσουν την εφηβική τους ¨ματιά¨ για το ζήτημα της ενδοικογενειακής βίας. Το έργο ζωγραφικής που κοσμούσε την εκδήλωση, ήταν της Έρα Τρόκα, πρώην μαθήτριας του ίδιου σχολείου, η οποία και το φιλοτέχνησε. 

Τα συμπεράσματα της χθεσινής  διάλεξης, τα κείμενα των Παιδιών από το Γυμνάσιο Αιτωλικού, τα μηνύματα των συμμετεχόντων, όπως και τα τραγούδια που ακούστηκαν, θα ¨ταξιδέψουν¨ ως  αναφορά (report) από την Αιτωλοακαρνανία στον ΟΗΕ.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαλέξης