Ξεκίνησε η «Νέα Μεσολογγιάδα Σχολή» - Η "Διέξοδος" εορτάζει 25 χρόνια παρουσίας 

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος" στο Μεσολόγγι, ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη 24 Ιανουαρίου  η λειτουργία της «Νέας Μεσολογγιάδας Σχολής» στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου με ανέλπιστη και μεγάλη συμμετοχή ενδιαφερόμενων.

Ο ιδρυτής της «Διέξοδου» δικηγόρος κ. Νίκος Κορδόσης, αναφέρει συγκεκριμένα: «Επιθυμώντας να συμβάλουμε στην γνώση του παρελθόντος της Ιερής Πόλης  και τη διατήρηση της μνήμης του, η "Διέξοδος"  δημιούργησε τη «Νέα Μεσολογγιάδα Σχολή».  Σκοπός της είναι η αναμόχλευση της μνήμης σε θέματα που σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με το παλιό Μεσολόγγι. 

Στη «Σχολή» θα γίνονται συναντήσεις, σε προκαθορισμένες – κατά κανόνα ανά μήνα – ημερομηνίες,  οι οποίες θα περιλαμβάνουν  ομιλίες – συζητήσεις συνοδευόμενες από προβολές φωτογραφιών και ταινιών προκειμένου να υπενθυμίζουν στους μεγαλύτερους  και να γνωστοποιούν στους νεότερους το τεράστιο πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και ιστορικό παρελθόν της Πόλης».

Να σημειώσουμε ότι, θέμα της πρώτης συνάντησης ήταν, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και η καταστροφή της.

Οι εισηγητές και οι παρευρισκόμενοι μίλησαν και συζήτησαν για τα παλιά ιβάρια και τους τρόπους ψαρέματος, για τα γυροβολίδια, για τους σκάπουλους, για το τζένιο, για το μισοδρόμισμα, για τον ΟΣΕΛΜΑ, ¨ξυπνώντας¨ πολλές αναμνήσεις…  Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας «Η λίμνη των πόθων».

Η επόμενη συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, με θέμα τις  πλάζ του Μεσολογγίου, για το αραπογιάλι, για τα «μπάνια», για το «καράβι, για τα «μαρόκια» για την Σοφία, τον Ναπολέοντα και τον Κυρχανατζή και όχι μόνο.

Η «Σχολή» απευθύνεται σε Μεσολογγίτες, σε αυτούς που  νοιώθουνε  Μεσολογγίτες αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί για το παρελθόν της Πόλης.

 

Κέντρο Λόγου και Τέχνης-Μουσείο "Διέξοδος" - 25 χρόνια στην "αγκαλιά"  των φίλων μας

Φέτος  η «Διέξοδος» συμπληρώνει 25 χρόνια  αδιάλειπτης καθημερινής  λειτουργίας του Πολιτιστικού της Οργανισμού.

Ενός πολυδιάστατου και δυναμικού κοινωφελούς φορέα που δημιουργήθηκε από την  γενναιόδωρη προφορά του ιδρυτή της   η οποία  στη συνέχεια  «αγκαλιάστηκε» από πλειάδα φίλων που  την ενισχύουν  έκτοτε  με ποικιλότροπες χειρονομίες  αγάπης.

Στη πορεία όλων αυτών των χρόνων, χωρίς  επιδοτήσεις ή υπαγωγή  σε οποιοδήποτε εθνικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δημιούργησε  το γνωστό Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος», την ομώνυμη Πολιτιστική Βιβλιοθήκη, έναν Ξενώνα Τέχνης  και από τριετίας  το πρώτο και μοναδικό Μουσείο Άλατος στη χώρα.

Και οι  τέσσερις αυτοί  χώροι κοσμούνται από χιλιάδες αυθεντικά έργα τέχνης και κειμήλια που προέρχονται από δωρεές του δημιουργού της, δικηγόρου Νίκου Κορδόση, αλλά και  από προσφορές φίλων που στηρίζουν το πρωτόγνωρο, για τα ελληνικά δεδομένα, έργο  του Κοινωφελούς  αυτού Πολιτιστικού Οργανισμού.

Τα μέλη της «οικογένειας» της «Διεξόδου» συναισθανόμενα το βάρος της αγάπης που εισπράττουν, ανά τετράμηνο  διατυπώνουν και δημόσια  τις, από καρδιάς, ευχαριστίες τους δημοσιοποιώντας τις δωρεές που δέχονται.

Έτσι για άλλη μια φορά ενημερώνουν ότι, κατά το διάστημα  (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2023) για την υποστήριξη των σκοπών της η «Διέξοδος»  με μεγάλη χαρά και συγκίνηση,  δέχθηκε νέες  χειρονομίες αγάπης  από φίλους  που, όπως και στο παρελθόν, έγιναν αθόρυβα,  απλόχερα και χωρίς σκοπιμότητες.

Πρόκειται για τις χρηματικές δωρεές εκ μέρους των κ.κ. ανώνυμης εταιρείας «ΕΛΣΑΠ» (Ναύπλιο) και του διευθύνοντος συμβούλου της Εμμανουήλ Γιαννούλη, Χαρίκλειας Φλώρου – Ζάρκου (Αθήνα),   Θεόδωρου Αθαν. Κορδόση (Αθήνα),  Ραλλούς Κυριακοπούλου (Νέα Υόρκη), Γιώργου & Κατερίνας Νταλιάννη (Μεσολόγγι),  Ελπίδας Σαλούρου (Αθήνα), Φήμιας Πετροπούλου – Χαρώνη & Νίκου Χαρώνη (Αθήνα).

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα,  η «Διέξοδος» δέχθηκε δωρεές έργων τέχνης & κειμηλίων τα οποία, μαζί με τα πάμπολλα  δικά της  νέα αποκτήματα, ενίσχυσαν  τις μουσειακές της συλλογές.

Συγκεκριμένα οι συλλογές των δύο Μουσείων της  εμπλουτίστηκαν από τις δωρεές των κ.κ. Μαρίας Γραβάνη (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε πορσελάνινες αλατιέρες, Κώστα Δελαπόρτα (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε μία γκαζιέρα και μία ζυγαριά παντοπωλείου της δεκαετίας του ΄50, Ζεμπουλιάς  Κοπανά (Αθήνα) η οποία δώρισε μεταλλικές αλατιέρες από το Σιάμ, Ηρώς Νικοπούλου (Αθήνα) η οποία δώρισε μία μεγάλων διαστάσεων μεταξοτυπία -  δική της δημιουργία, Αλυκάριων Τουρλίδας Μεσολόγγι) οι οποίοι κατασκεύασαν και προσέφεραν σταυρούς από αλάτι, Θεόδωρου Παπαγιάννη (Αθήνα) ο οποίος έπλασε σε πηλό και δώρισε την προτομή του Λόρδου Βύρωνα, Κωνσταντίνου Ράπτη (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε μολύβδινα σφαιρίδια (βόλια)  της Οθωμανικής περιόδου,  Ελπίδας Σαλούρου (Αθήνα) η οποία δώρισε αλατιέρες από την Καππαδοκία, Βασιλικής  Σκληρού & Μαρίας Σταθακοπούλου (Μεσολόγγι) οι οποίες δώρισαν αλατιέρες από την Κάτω Ιταλία και Ανδρονίκης Χρυσάφη (Αλβανία) η οποία δώρισε  αλατιέρες από το εργοστάσιο υαλουργίας  της Κορυτσάς.

H Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της «Διεξόδου» εμπλουτίστηκε με βιβλία  σχετιζόμενα  με το Μεσολόγγι καθώς και βιβλία Τέχνης προερχόμενα από δωρεές  των κ.κ.  Νίκου Αλιάγα (Παρίσι), Ένωσης Φίλων Ακροπόλεως (Αθήνα), Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (Ηγουμενίτσα),  Ισίδωρου Ζουργού (Θεσσαλονίκη), Κατερίνας Θεοδώρου (Αθήνα), Αντωνίας Θεοχαρίδου (Σέρρες), Μίνας Μαύρου (Αμοργός),  Φωτεινής Τιρπιντήρη (Λέσβος), Βασίλη Χαλάτση (Μεσολόγγι) και Σωτήρη Φέλιου (Αθήνα).

Τα Πολιτιστικά Αρχεία εμπλουτίστηκαν με δωρεά του κ. Νίκου Ηλ. Λύρου (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε φωτογραφικό υλικό από το Μεσολόγγι του 1950.

Υπηρεσίες και υλικά  προσέφεραν οι κ.κ. Άρης Δάφνης (Μεσολόγγι), Γιάννης Καρβέλης (Αιτωλικό), Χαράλαμπος Κουμπάκης (Μεσολόγγι), Ιφιγένεια Μάρκου – Μπεμπέλη (Μεσολόγγι), Θεόδωρος Μυλωνάς (Μεσολόγγι),  Λογιστικό Γραφείο ΚΩΝ/ΝΟΥ ΝΟΥΛΑ (Μεσολόγγι),  Γεώργιος Παγούρας (Μεσολόγγι) και  Γεώργιος Πρεμέτης (Μεσολόγγι).

Τέλος, εκτός από την μόνιμη υποστήριξη του «ΚΟΡΔΟΣΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ», ανανέωσαν την εθελοντική χορηγική τους συνδρομή τα αρωγά μέλη της «Διεξόδου»  κ. κ. Ασπασία Καρατζογιάννη (Μεσολόγγι), Ιφιγένεια Μάρκου – Μπεμπέλη (Μεσολόγγι), Ελένη Μαστρογεωργίου (Μεσολόγγι), Ελένη Μπαλαμπάνη (Μεσολόγγι), Μίνα Μπαλαμπάνη – Νάκα (Αθήνα), Παναγιώτης Μπαλαμπάνης (Βρυξέλλες).

Προς όλους τους προαναφερθέντες,  για πολλοστή φορά, η «Διέξοδος» εκφράζει την ευγνωμοσύνη της.

Τέλος, η «Διέξοδος» έχει εκδώσει και κυκλοφορήσει είκοσι βιβλία τα οποία, μαζί με τις υπόλοιπες 21 εκδόσεις της,  διατίθενται στο Μεσολόγγι από το Τεχνοπωλείο της «Διεξόδου» και από το museum shop του Μουσείου Άλατος,  στην Αθήνα δε και τη Θεσσαλονίκη από τα βιβλιοπωλεία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας  (ΜΙΕΤ).

Παράλληλα είναι δυνατή η αποστολή τους με αντικαταβολή  μετά από  τηλεφωνική παραγγελία  (26310 51260 & 26310 25293) ή  με παραγγελία μέσω του νεοσύστατου ηλεκτρονικού καταστήματος e-shop.saltmuseum.gr