Περιφέρεια: Παρουσίαση καμπάνιας Western Greece Seafood 

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

H επίσημη παρουσίαση της καμπάνιας Western Greece Seafood πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας. Την  εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, φορείς οι οποίοι υλοποιούν από κοινού εξειδικευμένες δράσεις προώθησης για τα εκλεκτά αλιεύματα της Αιτωλοακαρνανίας σε ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες-στόχους.

Τα πολύτιμα προϊόντα της Αιτωλικής γης, το αυγοτάραχο, τα αλίπαστα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, το χέλι, η αθερίνα Τριχωνίδας και η γάμπαρη Αμβρακικού είναι στο επίκεντρο της καμπάνιας προώθησης Western Greece Seafood, η οποία έχει ως στόχο τη συστηματική και εντατική προώθηση των προϊόντων αυτών στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Με positioning στα delicatessen είδη, τα αλιεύματα της Δυτικής Ελλάδας διεκδικούν κεντρικό ρόλο στις κουζίνες των καλών εστιατορίων αλλά και των foodies καταναλωτών.

Ο Περιφερειάρχης  Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Παναγιώτης Τσιχριτζής παρουσίασαν το πλαίσιο της στρατηγικής για την προώθηση των τοπικών αλιευμάτων, ενώ ακολούθησε παρουσίαση των υλοποιούμενων δράσεων και προβολή των σποτ που παρήχθησαν στο πλαίσιο της καμπάνιας, για την προώθηση της περιοχής παραγωγής και των προωθούμενων προϊόντων. Ντυμένα με τη χαρακτηριστική φωνή του Αιμίλιου Χειλάκη, τα πλάνα της Δυτικής Ελλάδας ταξιδεύουν σε ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία, Σιγκαπούρη, Σαουδική Αραβία και αλλού μέσω των δράσεων της Western Greece Seafood, κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. 

Κατά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουν όλα τα προωθούμενα προϊόντα, προετοιμασμένα σε εξαιρετικές συνταγές.

«Οι θησαυροί της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, της λίμνης Τριχωνίδας και του Αμβρακικού κόλπου αποτελούν γνώριμα προϊόντα για τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας και ευρύτερα της Δυτικής Ελλάδας, αλλά δεν έχουν ακόμα εδραιώσει την παρουσία που τους αξίζει στις διεθνείς αγορές. Μέσω του Western Greece Seafood, δίνουμε στους παραγωγούς και μεταποιητές τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσουν τις μεθόδους προώθησης των προϊόντων τους, να αποκτήσουν γνώσεις και να εκθέσουν τα προϊόντα τους σε ένα ευρύτατο κοινό μέσω συμμετοχής σε σημαντικές εκθέσεις τροφίμων και εξειδικευμένες εκδηλώσεις με αγοραστές. Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και να παρέχουμε κάθε εργαλείο για τους υφιστάμενους και νέους παραγωγούς  αλιευμάτων, προκειμένου να επεκταθούν και επιτύχουν στο παγκόσμιο κοινό», δήλωσε ο κ. Φαρμάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιχριτζής δήλωσε: «Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στέκεται αρωγός σε όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες εξωστρέφειας των μελών του. Στο πλαίσιο αυτό, με ενθουσιασμό συμμετέχουμε στην καμπάνια Western Greece Seafood προκειμένου να προβάλλουμε τα εξαιρετικά προϊόντα της Αιτωλικής γης και θάλασσας. Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας υλοποιεί αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών εξειδικευμένες καταρτίσεις με σύγχρονη προσέγγιση σε θέματα εμπορίας και εξωστρέφειας προϊόντων, προσπαθώντας να δώσει τα εφόδια στις τοπικές επιχειρήσεις και σε δυνητικούς επιχειρηματίες για την εξέλιξή τους στη διεθνή αγορά».

Στην εκδήλωση, υπό το συντονισμό του δημοσιογράφου Παντελή Κούτσικου, συμμετείχαν εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού χώρου της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και επιχειρήσεις παραγωγής και μεταποίησης αλιευμάτων.

Επόμενη δράση της καμπάνιας είναι η συμμετοχή στην έκθεση Saudi Horeca, η οποία πραγματοποιείται στο Ριάντ από 27-29/11/2023, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον του αραβικού κλάδου τροφίμων. 

Το έργο Western Greece Seafood έχει ως στόχο την ανάδειξη και προώθηση των εκλεκτών αλιευμάτων τα οποία παράγονται και τυποποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, η γάμπαρη Αμβρακικού, τα αλίπαστα της λιμνοθάλασσας, η αθερίνα της λίμνης Τριχωνίδας και το χέλι.

Οι δράσεις προώθησης εντάσσονται στο έργο: «Προώθηση αλιευμάτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε ΕΕ και Τρίτες Χώρες» του Ε.Π. Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, με συγχρηματοδότηση από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.westerngreeceseafood.eu