Ολοκληρώθηκε το 5ο  Φωτογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου Photopolis

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες, το 5ο  Φωτογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου Photopolis 2023 που περιελάμβανε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, φωτογραφικών εκθέσεων, ομιλιών και συναυλιών με τις δράσεις να λαμβάνουν χώρα στην Παλαιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου, στο Μουσείο Καπράλου και την κεντρική πλατεία Αγρινίου.

Χθες Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, τελευταία ημέρα του φεστιβάλ Photopolis πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με την Κλεοπάτρα Στούμπου και το Νίκο Παπαδογιώργο, οι οποίοι ταξιδέψαν το κοινό σε έντεχνα μουσικά μονοπάτια.

Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Πάνος Καλτσάς, ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν, τους φωτογράφους, τα μέλη της Art 8, τους εθελοντές, τους χορηγούς και το πολυπληθές κοινό που "αγκάλιασε" όλες τις εκδηλώσεις, ώστε να διεξαχθεί και φέτος με οργανωτική επιτυχία το Φωτογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου, το οποίο να σημειώσουμε ότι, τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αθλητισμού & Πολιτισμού και του Δήμου Αγρινίου.

Να θυμίσουμε ότι οι κεντρικές εκδηλώσεις περιελάμβαναν 14 ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας που επιμελήθηκε η κα Ελένη Μουζακίτη, δύο ομαδικές εκθέσεις, μία θεματική έκθεση, διήμερο κινηματογράφου με 22 ταινίες μικρού μήκους, καθημερινή προβολή του έργου 16 φωτογράφων της πλατφόρμας «The provinces”, Portfolio reviews, Στρογγυλή Τράπεζα από 8 φωτογράφους, εικαστική συνεργασία με μαθητές και τρεις μουσικές εκδηλώσεις.

Η έκθεση της φωτογραφικής ομάδας Art8 υπό τον τίτλο: «Encounters» φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Καπράλου σε επιμέλεια της κας Φωτεινής Παπαχατζή, όπου συμμετείχαν με την ετήσια φωτογραφική εργασία τους οι: Ασημακούλα Αννα, Γρηγορίου Δημήτρης, Δημητριάνου Αλέκα, Καλτσάς Πάνος, Κούρτης Δημήτρης, Λειβαδίτη Σόνια, Λίτινα Ελένη, Μπαλτάς Λάμπρος. Παπαβασιλείου Άρης και Τσόλκας Κώστας.

Επίσης, στην Κεντρική Πλατεία Αγρινίου είχε στηθεί η έκθεση “Το βλέμμα της αιωνιότητας”, του Ηλία Μπουργιώτη όπου περιελάμβανε φωτογραφικές λήψεις από το backstage ταινιών του αείμνηστου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου και, κυρίως, από την ανολοκλήρωτη ταινία του “Η άλλη Θάλασσα”.

8 φωτογράφοι παρουσίασαν στην Παλαιά Δημοτική Αγορά το φωτογραφικό τους έργο και συζήτησαν με τους παρευρισκόμενους.

Συμμετείχαν οι Λουκάς Βασιλικός, Πηνελόπη Θωμαΐδου, Δημήτρης Μυτάς, Ηλίας Μπουργιώτης, Στέλλα Νάστου, Στεφανία Ορφανίδου, Λευτέρης Παρασκευαΐδης και Georges Salameh.

Ακόμη, στο διήμερο κινηματογράφου στο ΣΙΝΕ ΑΝΕΣΙΣ προβλήθηκαν 22 ταινίες μικρού μήκους, που επελέγησαν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.

Την παρουσίαση των ταινιών έκανε η Αλεξάνδρα Μαρκάτη, ενώ την Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν οι: Νώντας Σαρλής, Γιάννης Γιαπράκης, Γιώργος Κατσιπάνος και Χριστίνα Μπαλάσκα.

Τα Portfolio Reviews προσέφεραν την ευκαιρία σε φωτογράφους και καλλιτέχνες να έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους επαγγελματίες από τη φωτογραφική κοινότητα, να λάβουν κριτική για τη δουλειά τους και να αναζητήσουν τον δρόμο προς διεθνή φεστιβάλ, μέσα ενημέρωσης και δίκτυα.

Οι "The Peppermils band" διασκέδασαν το κοινό στην αίθουσα του Μουσείου Καπράλου, με κλασσική jazz, soul, rock, retro ελληνική και ξένη μουσική, από τους Γιώργο Χαραλάμπους στο πιάνο, τον Μάνο Μπεκράκη στην κιθάρα, την Ανδριανή Ζαγγανά στα φωνητικά και το Ανδρέα Χαραλάμπους, στα κρουστά.

Στον χώρο της Παλαιάς Αγοράς γίνονταν Πολυμεσική παρουσίαση – βιντεοπροβολή σε ειδική αίθουσα, με εργασίες από την πλατφόρμα «The Provinces” με την συμμετοχή 16 φωτογράφων. Αφορούσε φωτογραφικές εργασίες που αποτυπώνουν – ερμηνεύουν την ελληνική επαρχία, καταγράφουν το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον και αναδεικνύουν τις πολιτιστικές και κοινωνικές της ιδιαιτερότητες.

Αξίζει να τονιστεί ότι, κατά το δεκαήμερο που διήρκησε το 5ο  Φωτογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου Photopolis, σπουδαστές, μαθητές και πολλοί φίλοι της τέχνης, επισκέφθηκαν τις εκθέσεις και παρακουλούθησαν τις παράλληλες δράσεις.

Τέλος να τονίσουμε ότι, η Φωτογραφική Ομάδα Art8 συνδιοργανώνει με την Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου, από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου 2023, Θεματική Έκθεση αναλογικού εξοπλισμού φωτογραφίας και κινηματογράφου, που θα στεγαστεί στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.

Στην έκθεση θα εκθέσουν τα αντικείμενα που κατέχουν φωτογράφοι και κινηματογραφιστές συλλέκτες, αλλά και απλοί ιδιώτες που έχουν στην κατοχή τους σχετικό εξοπλισμό, καθώς και φωτογραφίες τυπωμένες από φιλμ. Ταυτόχρονα θα γίνεται προβολή κινηματογραφικών ταινιών super 8 καθώς και slides, ενώ θα στηθεί σκοτεινός θάλαμος και στούντιο με μηχανή και φωτιστικά δεκαετίας΄60. Θα γίνεται επίσης, επίδειξη λειτουργίας του στούντιο, εμφάνισης φιλμ και εκτύπωσης με αναλογικό εκτυπωτή.