Βυρωνική Εταιρεία Ι.Π. Μεσολογγίου: Επετειακές εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Λόρδο Βύρωνα

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Τις εκδηλώσεις Μνήμης για τα 200 Χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, που διοργανώνει η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στις 19 Απριλίου 2024, θα τιμήσει με την παρουσία της η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη η οποία θα εγκαινιάσει τις Επετειακές Εκθέσεις, καθώς και ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Matthew Lodge.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου:

Παρασκευή 19 Απριλίου

10:15 π.μ. Αγώνας Δρόμου Μνήμης Λόρδου Βύρωνα για τα 200 χρόνια από τον  θάνατό του με την συμμετοχή μαθητών - μαθητριών των Γυμνασίων της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου. Δρόμος χιλίων μέτρων με αφετηρία τον Κήπο των Ηρώων και τερματισμό στο  Μνημείο-τόπο που άφησε την τελευταία πνοή του στις 19 Απριλίου 1824, όπου το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1924 ανήγειρε μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, έργο του γλύπτη Αντωνίου Σώχου. (πλησίον Παλαμαϊκής Σχολής)

-11:00 π.μ. Κατάθεση στεφάνων στον τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνα τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από τον θάνατό του.

-11:30 π.μ.  Εγκαίνια Εκθέσεων:

- Μουσειακή Έκθεση «Η Ζωή και το Έργο του Λόρδου Βύρωνα - Η Σχέση του με την Ελλάδα και το Φιλελληνικό Κίνημα» στο Μουσείο για τον Λόρδο Βύρωνα  και τον Φιλελληνισμό της Βυρωνικής Εταιρείας σε Συνδιοργάνωση με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

- Φωτογραφική Έκθεση «…κοίταξε γύρω σου και διάλεξε τον τόπο σου…» της φωτογράφου Μαρίας Στέφωση, στην Βιβλιοθήκη της Βυρωνικής Εταιρείας.

- Ζωγραφική Έκθεση «Ατενίζοντας την μορφή του Λόρδου  Βύρωνα» έργα Καλλιτεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών  Ελλάδας, Σκωτίας, Κοπεγχάγης στο Κλιμακοστάσιο της Βυρωνικής Εταιρείας.

Στην εκδήλωση των Εγκαινίων θα παραστεί και θα χαιρετίσει και ο Peter X. Accardo, Επιμελητής της Houghton Library, του Πανεπιστημίου του Harvard και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βυρωνικής Εταιρείας Αμερικής.

5:30 μ.μ. Λυρική παράσταση με άριες από τις Όπερες «Οι Τελευταίες Ημέρες του Βύρωνα» και «Ο Κουρσάρος» σε Συνδιοργάνωση με το Institute of Digital Archaeology (IDA) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

- Άριες από την Όπερα  «The Last Days of Byron» παρουσιάζονται σε παγκόσμια πρεμιέρα παραγγελθείσα από το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για να παρουσιασθεί στο Μεσολόγγι την ημέρα θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα. Θα ακολουθήσουν άριες από την Όπερα του Τζουζέπε Βέρντι « II Corsaro»  βασισμένη στο ποίημα του Βύρωνα  The Corsair (1814). Ερμηνεύουν οι Βρετανοί Σολίστ Natalia Quiroga Romero, Σοπράνο και Gustavo Vita, Βαθύφωνος. Την εκδήλωση χαιρετίζει ο Διευθυντής και Ιδρυτής του Institute of Digital Archaeology (IDA), Dr. Roger Michel.

Χώροι εκδηλώσεων:

- Εκθέσεις: 11:30 π.μ.  Βυρώνειο κτήριο (Μεσολόγγι). 

-Λυρική παράσταση: 5:30 μ.μ. Κτίριο Χρυσόγελου- Τομέας Πολιτισμού ΠΔΕ.

Συνδιοργάνωση: Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου- Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου