Ο Σύλλογος Γυναικών Καλυβίων επισκέφθηκε το Φαράγγι του Βίκου και τα Γιάννενα

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Εκδρομή στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου πραγματοποίησε το Σάββατο 30 Μαρτίου ο Σύλλογος Γυναικών Καλυβίων "Δήμητρα" με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει επίσκεψη στο Φαράγγι του Βίκου, στο Μονοδέντρι, στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής και τέλος επίσκεψη στο νησάκι της Κυρά Φροσύνης, στα Γιάννενα.

Το Ζαγοροχώρια είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα μαγευτικό μέρος, με ορεινό και εξαιρετικά δύσβατο έδαφος, με απότομες χαράδρες, πυκνά δάση και ατελείωτα βουνά. Το Ζαγόρι διαθέτει δυο Εθνικούς Δρυμούς. Ο ένας περιλαμβάνει τον ποταμό Αώο με το Φαράγγι του Βίκου και ο άλλος η περιοχή της Βάλια Κάλντα.

Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται 30 χλμ. βόρεια των Ιωαννίνων και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και πιο πολυσύχναστους περιπατητικούς προορισμούς της βόρειας Ελλάδας. Κύριο χαρακτηριστικό του φαραγγιού είναι οι απότομες κόψεις των γύρω βουνοκορφών και το δάσος φυλλοβόλων δέντρων που αναπτύσσεται σε όλο το μήκος του, ενώ η χλωρίδα της περιοχής αριθμεί περίπου 1700 είδη και υποείδη. Πέντε από αυτά είναι τοπικά ενδημικά και συναντώνται αποκλειστικά στο φαράγγι, ενώ δώδεκα δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Ολόκληρη η περιοχή του Ζαγορίου άκμασε κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας, και στα χρόνια μετά την απελευθέρωση, χάρη στην έντονη εμπορική δραστηριότητα. Οι κομπογιαννίτες “γιατροί του Βίκου”, που αξιοποιούσαν τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών και βοτάνων του φαραγγιού, ήταν γνωστοί σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, το εγκαταλειμμένο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, κοντά στο Μονοδέντρι, προσφέρει πανοραμική θέα του φαραγγιού.

Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, εντυπωσιάζει, καθώς βρίσκεται στην άκρη του φαραγγιού του Βίκου. Ιδρύθηκε το 1413–1414. Αποτελείται από ένα μικρό πετρόκτιστο παρεκκλήσι, το παλαιότερο διατηρημένο στο Ζαγόρι και προσφέρει πανοραμική θέα στο φαράγγι.

Η εκκλησία είναι μια μικρή βασιλική, με μόνο έναν σηκό και ξύλινη στέγη, που περιβάλλεται από τα κελιά των μοναχών. Οι τοιχογραφίες του ναού χρονολογούνται, εν μέρει, από τις αρχές του 15ου αιώνα.

Από τη βεράντα του παρεκκλησίου, που έχει σχεδιαστεί κατάλληλα, οι επισκέπτες μπορούν να δουν με ασφάλεια από ψηλά,στο φαράγγι.

Κατόπιν οι εκδρομείς από τα Καλύβια επισκέφθηκαν τα Γιάννενα και το πασίγνωστο νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας. Αποτελεί ένα μικρό θαύμα απίστευτης φυσικής ομορφιάς και ιστορικής σημασίας. Ένας πευκόφυτος βράχος, που δεν ξεπερνά σε έκταση τα 200 στρέμματα και που στο γραφικότατο οικισμό υπάρχουν παραδοσιακά σπίτια με όμορφους περιποιημένους κήπους και με τα πλακόστρωτα σοκάκια. Στο νησάκι βρίσκεται επίσης, το μουσείο του Αλή Πασά, εκεί όπου υπήρξε και το τέλος του.

Αργά το απόγευμα οι επισκέπτες ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής από την Ηπειρώτικη πρωτεύουσα, προς τα Καλύβια Αγρινίου.