Ο Εύηνος ποταμός από ψηλά…

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Με εναέριες φωτογραφικές λήψεις ο συμπατριώτης μας Βασίλης Γαλατάς μας παρουσίαζει με πανέμορφες και εντυπωσιακές εικόνες τον ποταμό Εύηνο ή Φίδαρη, τον κάμπο του Ευηνοχωρίου, την Βαράσοβα και το δέλτα του ποταμού που σχηματίζεται στον Πατραϊκό κόλπο.

Ο Εύηνος Ποταμός πηγάζει από τα σύνορα των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας και αφού δεχθεί τα νερά πολλών χειμάρρων αλλά και των παραποτάμων του (Κότσαλος, Φιδάκια, Πόριαρης) εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο, μετά από 113 χλμ., στα Δυτικά του πέτρινου όγκου της Βαράσοβας.

Τροφοδοτείται από τα νερά των ρευμάτων: Κλινοβίτη, Γιδομανδρίτη, Κοκκινόρρεμα, Μαυρονέρι, Κότσαλο, Πορτάρη, Περιβολιώτικο, Βαθύρρεμα, Λογγούλα, Ποταμούλα, Χοχλαστή και Δαφνόρρεμα. Με τα νερά του αρδεύονται περί τα 2.800 στρέμματα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Με το πέρασμα των αιώνων ο Εύηνος, με το πλούσιο προσχωματικό του έργο (μαζί με τον Αχελώο) βοήθησαν στη δημιουργία της Λιμνοθάλασσας. Η παραποτάμια βλάστηση είναι πλούσια από Πλατάνια, Λεύκες, Φράξους, Πικροδάφνες και Λυγαριές.

Στην περιοχή της κοίτης του αναπτύχθηκε μεγάλος πολιτισμός, που τον καταμαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα (Πελασγικοί και Μυκηναϊκοί οικισμοί).

Η ονομασία του στην αρχαιότητα ήταν Λυκόρμας ίσως εξ αιτίας των ορμητικών του νερών που είχαν την αγριάδα του λύκου. Επίσης λόγω των πολλών του στροφών εξ αιτίας της εδαφικής διαμόρφωσης ονομάζεται και Φίδαρης.

Η σημερινή του ονομασία αποδίδεται σε μια μυθική παράδοση πως ο Εύηνος ήταν ένας απ’ τους γιούς του Άρη και ήταν βασιλιάς της Αιτωλίας. Σε μια αρματοδρομία όπου ο νικητής θα κέρδιζε την κόρη του Εύηνου για γυναίκα του, ο Ίδας άρπαξε την κόρη του Εύηνου την Μάρπησσα και έφυγε.

Ο Εύηνος τον κατεδίωξε και στην προσπάθειά του να τον φτάσει περνώντας τα ορμητικά νερά του Λυκόρμα, πνίγηκε σ’ αυτά . Από τότε πήρε το όνομα του βασιλιά Εύηνου.

Ο Εύηνος είναι επίσης γνωστός για τα πέτρινα γεφύρια, τις αερογέφυρές του, αλλά και για τους μύλους, τις νεροτριβές και τα μαντάνια του.

Η συγγραφέας μας Ελένη Χωρεάνθη στο "Μεσολόγγι η πολιτεία του νερού" γράφει για το Φιδίσιο ποτάμι: "Ο Εύηνος ακούραστος κουβαλητής, κατέβαζεν ανέκαθεν χώματα και κροκάλες από τα βουνά και τ' άφηνε στο μυχό του κόλπου και με τον καιρό γίνηκαν τα ρηχά κι έπειτα οι στεριές και τα νησόπουλα που τράβηξαν τους ψαράδες και τους Δαλμάτες πειρατές και στέριωσαν την Πολιτεία στο νερό.

Στον Εύηνο υπάρχει επίσης μια πλούσια ιχθυοπανίδα που αποτελείται από Πέστροφες, Χέλια, Γλανίδια, Στροσίδια, Τσερούκλες και Χαμοσούρτηδες.

Οι κάτοικοι που βρίσκονται στις όχθες του Εύηνου ψαρεύουν στο ποτάμι, με πολλούς και διάφορους τρόπους: με καλαμωτή, σελπί, αγκίστρια, ψαροβότανα, σπλόϊμο, πυροφάνι, πεζόβολο, απόχη κ.ά.

Ο Εύηνος ποταμός προσφέρεται για περιβαλλοντική εκπαίδευση αφού διαθέτει χαρακτηριστικά σημεία προσέγγισης για μελέτη του ποτάμιου οικοσυστήματος και αθλητικές δραστηριότητες ( rafting – kayak – rappel κλπ).

Φωτογραφίες: Βασίλης Γαλατάς