Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας: Προσκύνημα στην Κωνσταντινούπολη

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Την Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκαν το χρονικό διάστημα από 25 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, συνοδευόμενος από 52 προσκυνητές από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος και οι προσκυνητές έγιναν δεκτοί από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας προσέφερε στον Παναγιώτατο την Ιερά Εικόνα του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου του Ακαρνάνος με εγκιβωτισμένο απότμημα εκ του Ιερού Λειψάνου του, εκπληρώνοντας ιερά υποχρέωση της τοπικής μας Εκκλησίας προς το Σεπτό Κέντρο μετά την αναγραφή του Αγίου στις Αγιολογικές Δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Αύγουστο του έτους 2016.

Οι Αιτωλοακαρνάνες προσκυνητές προσκύνησαν στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην Παναγία των Βλαχερνών όπου εψάλη για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος, στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλή, όπου βρίσκονται οι τάφοι των Πατριαρχών και των Μεγάλων Ευεργετών στους οποίους ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός τέλεσε τρισάγιο, ενώ επισκέφθηκαν το μεγαλούργημα όλων των εποχών την Αγία Σοφία και άλλα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης.

Στην Πρίγκηπο έγιναν δεκτοί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο και προσκύνησαν τον Ιερό Ναό της Παναγίας, τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου και την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά. Στην Χάλκη, στο Λόφο της Ελπίδος, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, όπου βρίσκεται η περίφημη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και δέχθηκαν την φιλοξενία του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στο Πέραν έγιναν δεκτοί από τον Αρχιερατικώς Προϊστάμενο της μεγαλωνύμου Κοινότητας του Σταυροδρομίου, Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα, ο οποίος τους μίλησε για το ποιμαντικό έργο που επιτελείται στην περιοχή και τους ξενάγησε στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό που στέκει αγέρωχος στην Πλατεία Ταξίμ.

Οι προσκυνητές επισκέφθηκαν επίσης την Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, την πατρίδα του Αγίου Νεκταρίου, όπου τους υποδέχθηκε θερμά ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος και τους ξενάγησε στα αξιοθέατα της πόλεως, στο Επισκοπείο και τους μίλησε για το σημαντικό έργο που επιτελεί η μικρή κοινότητα των Ορθοδόξων της περιοχής.

Κατά την επιστροφή έκαναν στάση στην Ιερά Μονή Παναγίας του Έβρου, όπου προσκύνησαν στο μνημειώδες νέο Καθολικό και στην Θεσσαλονίκη προσκύνησαν στον επιβλητικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου και στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στη Σουρωτή, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου.

Οι εκδρομείς επέστρεψαν στην Αιτωλοακαρνανία με μοναδικά συναισθήματα από την Πόλη που επί 1500 χρόνια υπήρξε η πρωτεύουσα του Βυζαντινού μεγαλείου και συνεχίζει να γοητεύει, να συγκινεί, να ξυπνάει μνήμες σε κάθε Ρωμηό, θυμίζοντάς του τις δόξες του παρελθόντος και την μεγαλοπρέπεια του Βυζαντινού πολιτισμού.