Παγκόσμια και Εθνική ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες 3η Δεκεμβρίου

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Ενημερωτική εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες, πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, στην Παλαιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου ΑμεΑ Π.Ε.Αιτωλοακαρνανίας «Απόστολος Λούκας» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Νεφροπαθών Αιτ/νίας, Σύλλογο Θαλασαιμικών Αγρινίου και το Σωματείο Ατόμων με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (Ι.Ν.Φ.Ε .) Αιτ/νίας.

Οι σύλλογοι ευχαριστούν τα μέλη, τους εθελοντές και τους συμπολίτες μας που προσήλθαν και ενημερώθηκαν, καθώς και τους Αντιδημάρχους Αγρινίου κ. Γιάννο Φαρμάκη και κ. Πάνο Μαρνέζο για την τιμή να παραβρεθούν στην εκδήλωση.

Σήμερα το βράδυ επίσης, γίνεται και η φωταγώγηση δημοτικών και δημοσίων κτιρίων σε όλη την Αιτωλοακαρνανία, όπου συμμετέχουν όλοι οι δήμοι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως ένδειξη τιμής για την ημέρα.

Ο Σύλλογος Ατόμων με αναπηρίες Περ. Εν. Αιτ/νίας Απόστολος Λουκάς για την 3η Δεκεμβρίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας θέλουμε να ζήσουμε!

Με αξιοπρέπεια, ισότητα, δικαιοσύνη.

Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας , 3 Δεκεμβρίου Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, όπως και ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ, δηλώνουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε από τα μέτρα της διαρκούς πολιτικής λιτότητας, ιδιαίτερα την τελευταία 10ετία, που μας οδηγούν στην εξαθλίωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Δηλώνουμε ότι θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, ισότητα, δικαιοσύνη!

Δηλώνουμε ότι δεν θα πληρώσουμε μια κρίση που δεν δημιουργήσαμε!

Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, που βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, κάνουμε πράξη το σύνθημά μας

«Τίποτα για Εμάς, χωρίς Εμάς!»,

παλεύοντας για την υγεία, για την πρόνοια, τα εισοδήματα, τα επιδόματα, την εργασία, την δωρεάν και ακηδεμόνευτη εκπαίδευση, την κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, την αποϊδρυματοποίηση, τη διαβίωση στην κοινότητα.

Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας ζητάμε εξειδικευμένη προστασία ως γυναίκες, παιδιά με αναπηρία.

Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, εναντιωνόμαστε στις πολιτικές που αποτυπώνονται σε καταστάσεις, όπως:

·  Λιτότητα,ακρίβεια , που δεν ειναι δυνατον να επιβιώσουμε με τις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα

·  Στις δυσβάσταχτες αυξήσεις του κόστους ζωής που δυσχεραίνουν την διαβίωσή μας.

·Αρνούμαστε την φτωχοποίηση μας,και ζητούμε αξιοπρεπή εισοδήματα  από συντάξεις ή επιδόματα, όπως επίσης  και εργασία

. Συμπερίληψη, προσβασιμότητα σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος Ελισάβετ Κρητικού και

Η Οργ. Γραμμ. Ιουλιάνα Καρζά.