Ο Γιώργος Γαλανόπουλος στηρίζει την προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Για δεύτερη χρονιά 8 ποδηλάτες ξεκίνησαν το Σάββατο 5 Αυγούστου από το Βρετανικό Μουσείο, με προορισμό το Μουσείο της Ακρόπολης, μεταφέροντας το μήνυμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα "σπίτι" τους. Ο συμπατριώτης μας Γιώργος Ι. Γαλανόπουλος, βρέθηκε μαζί με τους ποδηλάτες στο 1ο κοντρόλ που έγινε στην οδό "Μελίνας Μερκούρη" της πόλης Μονς, στο Βέλγιο.

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ι. Γαλανόπουλος, στο Check point, έβαλα υπογραφή στις κάρτες τους ότι, όντως περάσανε από το προκαθορισμένο σημείο που είχαν ορίσει στην διαδρομή τους. Και μας εξηγεί ότι, γίνεται μια προσπάθεια να καθιερωθεί σαν διοργάνωση αυτός ο αγώνας, ώστε να προωθηθεί και μέσω του εθελοντισμού ο επαναπατρισμός των γλυπτών του Παρθενώνα, στην Ελλάδα. Ακόμη μας ανέφερε ότι ο ίδιος θα συμμετάσχει στις 20 Αυγούστου, με την ποδηλατική ομάδα Audax Grèce Randonneurs, στην διαδρομή Παρίσι -Μπρεστ - Παρίσι (Γαλλία) που γίνεται κάθε 4 χρόνια και είναι ένας απαιτητικός αγώνας.

Με κίνητρο την περιπέτεια και το ταξίδι, οι συμμετέχοντες ποδηλάτες από όλον τον κόσμο, στο «Λονδίνο-Αθήνα σε 2 τροχούς – Φέρτε τα πίσω» καλούνται να ακολουθήσουν όποια διαδρομή επιθυμούν περνώντας υποχρεωτικά από 5 σημεία ελέγχου (Μονς, Μόναχο, Βουδαπέστη, Καστοριά, Τρίκαλα). Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, o Christopher Ross Bennett (διευθυντής της World Bank). Την εκκίνηση στο Βρετανικό Μουσείο έδωσαν χθες μέλη της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (BCRPM) και ο Δρ. Κρις Στόκντεϊλ, ο οποίος έκανε τη διαδρομή με ποδήλατο μόνος του το 2005 και η Μάρλεν Γκόντγουιν.

Παρά τον πολύ άσχημο καιρό και τις δυσκολίες, οι συμμετέχοντες είναι οι εξής: Βασιλική Βουτζάλη (Ελλάδα), Στέφεν Στράιχ (Γερμανία-Ελλάδα), Κρίστοφερ Ρος Μπένετ (Νέα Ζηλανδία), Ντέιβιντ Χιτς (Αυστραλία), Πολ Άντελσον (Ηνωμένο Βασίλειο), Διονύσης Καρτσαμπάς (Ελλάδα), Πιερλουίτζι Ταλαμόνα (Ιταλία), Αριστοτέλης Τσόγκας (Ελλάδα).

Πρόκειται για μια ποδηλατική πρόκληση υπεραντοχής 3.500 χλμ.που φέρει τον τίτλο «Λονδίνο-Αθήνα σε 2 τροχούς – Φέρτε τα πίσω» (London Athens on 2 wheels - Bring them back). Ένα εγχείρημα που ξεκίνησε από μια αυθόρμητη ιδέα μιας παρέας ποδηλατιστών και αναβιώνει με τη βοήθεια δυναμικών ενεργειών από ανθρώπους και προσωπικότητες με σταθερές αξίες, ήθος και όραμα!

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους οι ποδηλάτες, θα συλλέγουν υπογραφές με το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών. Η ποδηλασία πραγματοποιείται για 2η χρονιά. Σημειώνεται ότι πέρσι έκαναν 14 μέρες να φτάσουν στην Αθήνα. Τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και διοργανώνεται απο την Βασιλική Βουτζαλή και την Alfa Cyclingteam.

Η διαδρομή είναι το εικονικό μονοπάτι που θα πρέπει να καλύψουν τα γλυπτά, για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όπως λένε από την Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

 

Κρίστοφερ Ρος Μπένετ: Συναντηθήκαμε σήμερα το βράδυ (04/08) στο Βρετανικό Μουσείο για να δούμε τα Ελγίνεια (Elgin Marbles) πριν την έναρξη της διαδρομής στις 05:00 αύριο το πρωί. Ανυπομονώ να δω τους υπόλοιπους στο Μουσείο της Ακρόπολης σε 2+ εβδομάδες».