Έκθεση έργων Χαρακτικής στο Αιτωλικό (20 έως 22/8)

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Την Πέμπτη 19/8 η παράσταση "Πρόταση Γάμου" στο Αιτωλικό

Η 4η Έκθεση έργων Χαρακτικής των μελών του Τμήματος Χαρακτικής του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό" θα πραγματοποιηθεί στις 20, 21 και 22 Αυγούστου 2021, στον αύλειο χώρο του κτιρίου του συλλόγου, στην Κεντρική Πλατεία Αιτωλικού.

Η έναρξη της έκθεσης θα γίνει την Παρασκευή στις 8.30 το βράδυ και συμμετέχουν οι: Γερολυμάτου Ασπασία, Γούργαρη Μαρία, Γριπιώτης Λεωνίδας, Κοντοπάνου Ευφροσύνη, Μπαρμπετάκη Αφροδίτη, Πεπονούλα Μαρία, Σκληρού Βίκυ, Σωτηρίου Βασίλης, Φραγκούλης Αλέξης, Χαραλάμπους Αντώνης, Χριστοπούλου Ελένη.

Επίσης, την Πέμπτη 19 Αυγούστου, στις 9.30 το βράδυ, θα παιχθεί η θεατρική παράσταση "Πρόταση Γάμου", του Άντον Τσέχωφ, που έχει προετοιμάσει το Θεατρικό Τμήμα, στην αύλειο χώρο του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου ¨Το Αιτωλικό¨.

Διανομή ρόλων:

Ιβάν Βασίλιεβιτς Λομόφ: Αντώνης Χαραλάμπους

Στεπάν Στεπάνοβιτς Τσιμπουκόφ: Μιχάλης Κότσαρης  

Ναταλία Στεπάνοβνα: Αστέρω Περγαντή

Λίγα λόγια για το Τμήμα Χαρακτικής

Το Τμήμα Χαρακτικής δημιουργήθηκε το 2017, μετά από ένα κύκλο Σεμιναρίων Χαρακτικής που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος "Το Αιτωλικό". Τότε, και κατόπιν επιθυμίας πολλών ατόμων, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί το τμήμα Χαρακτικής σε μόνιμη βάση, με την ελπίδα να συμβάλλει στην γνωριμία και διάδοση της Χαρακτικής Τέχνης την ευρύτερη περιοχή μας, μιας τέχνης που υπηρέτησε άλλωστε και η Αιτωλικιώτισσα Χαράκτρια, Βάσω Κατράκη.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, αρκετά άτομα ασχολήθηκαν, τόσο από την Αιτωλικό, όσο και από άλλες περιοχές, όπως το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, τις Οινιάδες, την Πάτρα και την Ναύπακτο. Αυτό μας έδειξε πόσο πολύτιμη αποδείχθηκε η λειτουργία του τμήματος και πόσα πολλά μπορεί να προσφέρει στον εικαστικό πολιτισμό της περιοχής μας.

Το τμήμα λειτούργησε αρχικά με την επίβλεψη τριών Αιτωλικιωτών Χαρακτών, του Μιχάλη Κότσαρη, του Γιάννη Λουκά και του Γρηγόρη Κότσαρη. Σήμερα – μετά την απώλεια των δύο αγαπητών μας Χαρακτών και μελών του Συλλόγου - υπεύθυνος του τμήματος είναι ο Ζωγράφος και Χαράκτης, Μιχ. Κότσαρης, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδας.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο κτίριο του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό". Τα έργα που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι αυθεντικά χαρακτικά των μελών, με τις τεχνικές του Λινόλεουμ, της Ξυλογραφίας, και της Χαλκογραφίας. Εκτίθενται παράλληλα και μια σειρά χαρακτικών έργων που δημιούργησαν οι μικροί χαράκτες, του παιδικού τμήματος.

Στην τέχνη της Χαρακτικής υπάρχει μια «μαγική έλξη που ασκεί η θέα του αντιτύπου, η γοητεία που εκπέμπει, η ανεξήγητη γοητεία που αγγίζει το βάθος της ψυχής μας όσο τίποτε άλλο…» Γιώργος Βαρλάμος - Χαράκτης.