Συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή της Αιτωλοακαρνανίας, κατά της εκτροπής του Αχελώου

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος ης Επιτροπής και Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου αφού καλωσόρισε τον κ. Σωκράτη Φάμελο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στο Αγρίνιο, αλλά και για την συνολική του θέση εναντίον της εκτροπής από τότε που ήταν αρμόδιος Υπουργός για θέματα Περιβάλλοντος στην προηγούμενη Κυβέρνηση.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό της υπόθεσης της εκτροπής παραθέτοντας μια σειρά στοιχείων και γεγονότων που σε καμία περίπτωση δεν συναινούν με την σημερινή απόφαση της κυβέρνησης για την αναθέρμανση της.

Τόνισε δε χαρακτηριστικά, πως δεν είναι δυνατόν μια σύγχρονη χώρα σαν την Ελλάδα να προσπαθεί να πάει μπροστά με παλιές και αναχρονιστικές λογικές όπως αυτές προκύπτουν από την δρομολόγηση και πάλι των έργων της εκτροπής, με "φαραωνικά" χαρακτηριστικά και με ολέθριες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον και την Εθνική μας οικονομία.

Κλείνοντας την παρέμβαση του ο κ. Παπαναστασίου και αφού περιέγραψε με τα πιο ζοφερά χρώματα την κατάσταση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής μετά από μια ενδεχόμενη εκτροπή του Αχελώου, τόνισε με έμφαση ότι σαν Αιτωλοακαρνάνες δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε κατά των έργων της εκτροπής καλώντας παράλληλα την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την μέχρι σήμερα στάση της σχετικά.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν όλα τα παριστάμενα μέλη της επιτροπής τα οποία διατύπωσαν τον έντονο προβληματισμό τους για αυτή την εξέλιξη, με τον Δήμαρχο Μεσολογγίου κ. Κ. Λύρο να υπογραμμίζει, πως έφτασε η ώρα σε αυτόν τον τόπο να κάνουμε δημιουργικές ανατροπές και όχι καταστροφικές εκτροπές.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος αφού έκανε μια ανασκόπηση των επιμέρους κεφαλαίων της εκτροπής και την πολιτική της σκοπιμότητα διαχρονικά, προχώρησε σε μια εκτίμηση των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει μετά και τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για την αναθέρμανση της.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η υπόθεση της εκτροπής δεν απαντάει σε κανένα ερώτημα σχετικά με την ανάπτυξη δυο μεγάλων περιοχών της χώρας, παρά μόνο προσπαθεί να ρίξει πραγματικό χρυσάφι σε ένα «βαρέλι χωρίς πάτο».

Και για να αιτιολογήσει αυτή του την διαπίστωση, τόνισε ότι τα έργα της εκτροπής ούτε είχαν, ούτε πρόκειται ποτέ να έχουν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι τεχνικές παρεμβάσεις που προβλέπονται στα αναθεωρημένα σχεδία διαχείρισης είναι χρηματοδοτικά επιλέξιμες, θα δώσουν μόνιμες και αποτελεσματικές λύσεις και θα δημιουργήσουν συνθήκες σφαιρικής και βιώσιμης ανάπτυξης στην Θεσσαλία.

Και όλα αυτά βέβαια σε αντίθεση με την κατασπατάληση φυσικών, ανθρώπινων και οικονομικών πόρων που θα απαιτούσε το σενάριο της εκτροπής για την χώρα μας.

Πριν ολοκληρώσει την παρέμβαση του ο κ. Φάμελλος τόνισε πως είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας συμμαχίας πολιτών και φορέων σε ολόκληρη την χώρα για την αποτροπή της εκτροπής η οποία πέραν των άλλων έχει καταπέσει στο ΣΤΕ και δεν τυγχάνει καμιάς αναφοράς στα αναθεωρημένα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής Θεσσαλίας και της Δυτικής Στερεάς Ελλάδος.

Η Συνεδρίαση έκλεισε ύστερα από ένα σύντομο διάλογο, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παπαναστασίου να ευχαριστεί όλους τους παρισταμένους για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους στον αγώνα κατά της εκτροπής.

Παράλληλα δε, υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνέχισης του αγώνα κατά της εκτροπής με όλα τα νόμιμα τεχνικά και νομικά μέσα έχουν και θα έχουν στην διάθεση τους.

Να τονιστεί ότι στην συνεδρίαση της επιτροπής πέραν των κ. Γ. Παπαναστασίου και κ. Σ. Φάμελου έλαβαν μέρος οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Βαρεμένος και Θ. Μωραΐτης και η πρώην Βουλευτής κ. Μ. Τριανταφύλλου μαζί με αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα μέλη της Επιτροπής παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Κώστας Λύρος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριντζής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, κ. Λίνος Μπλέτσας, ο κ. Ιωάννης Καλίμορφος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου και ο Γραμματέας της Επιτροπής κ. Δημοσθένης Καπώνης.

Πηγή: agriniopress.gr