Κάθε παιδί κρύβει μέσα του ένα Μικρό Θεό

Ειδικά στην Ελλάδα, όπου ο κοινωνικός ιστός είναι υφασμένος πάνω στην Αρραγή Ελληνική Οικογένεια, το παιδί είναι το επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων.

Η ομαλή ανάπτυξη του παιδιού πρέπει να βασίζεται σε ένα αξιακό σύστημα, που το βοηθάει να αποκτήσει αυτενέργεια, αξιοπρέπεια και αυτοεκτίμηση και να εισπράττει διαρκώς αγάπη από το περιβάλλον γύρω του.

Κάθε παιδί κρύβει μέσα του ένα Μικρό Θεό και οι γονείς του, οι δάσκαλοί του και οι πραγματικοί του φίλοι οφείλουν να το βοηθήσουν για να Τον ανακαλύψει και να ξεδιπλώσει τα ταλέντα του και τα ενδιαφέροντά του, ώστε να βρίσκει διαρκώς σκοπό και στόχους, να νοιώσει παραγωγικό μέλος και να συμπλέει ευχάριστα μέσα στην κοινωνία.

Οι επιθυμητές δεξιότητες, που πρέπει να αποκτήσει το παιδί, δεν αφορούν μόνο στην καλή επίδοση σε ορισμένα δύσκολα μαθήματα, που προσδιορίζουν συνήθως τους γνωστούς αριστούχους, αλλά αναφέρονται και σε θέματα κοινωνικότητας, δημοκρατικής συμμετοχής στα κοινά, πρωτοβουλίας εθελοντικών δράσεων στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αποφυγής φυλετικών και ρατσιστικών διακρίσεων, σεβασμού των διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων, σεβασμού της φυλής, του φύλου και του χρώματος του δέρματος, ελευθερίας της γνώμης, ανάπτυξης της κριτικής ματιάς και υπεύθυνης στάσης, ενσυναίσθησης, αποδοχής της πιθανότητας αποτυχίας, καταδίκης κάθε μορφής bulling, αποδέσμευσης της αποτίμησης της προσωπικότητας του ατόμου με βάση το πλήθος των likes που αποκομίζει κάθε μέρα στα social media.

Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει τα απαραίτητα λειτουργικά πλαίσια για την κατάλληλη εκπαίδευση κάθε παιδιού ανεξάρτητα από την καταγωγή του και την οικονομική κατάστασή του και να το βοηθήσει να ακολουθήσει την κλίση που έχει είτε στην επιστήμη, είτε σε χειρωνακτικές τέχνες, είτε στον αθλητισμό, είτε στις καλές τέχνες, είτε στα επαγγέλματα κοινωνικής δράσης, είτε στην επιχειρηματικότητα.

Κάθε νέος άνθρωπος ευτυχεί όταν έχει αυτογνωσία και γνωρίζει τι ακριβώς τού ταιριάζει και μπορεί να το κάνει πολύ καλά εναρμονιζόμενος με τον περίγυρό του. Στη νέα εποχή υπάρχει πληθώρα επαγγελμάτων με όλες τις ειδικότητες, με προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης, και η πολιτεία οφείλει να διαμορφώσει εκείνες τις συνθήκες, ώστε όλοι οι νέοι να μπορούν να πηγαίνουν την Παρασκευή ευχάριστα στο σπίτι τους, τη Δευτέρα ευχάριστα στη δουλειά τους και να έχουν ελεύθερες ώρες να ικανοποιούν τα θέλω τους.

Ο Θανάσης Τσακαλίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Μηχ. H/Y και Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πατρών.

Πηγή: pelop.gr