Πελαργοί που έγιναν… "μόνιμοι" κάτοικοι

Όπως ο πελαργός που εμφανίσθηκε σήμερα στη φωλιά που είναι στον τρούλο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και κατόπτευε από ψηλά τον κάμπο…

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι, πολλοί πελαργοί έχουν βρει σημεία με πλούσια τροφή και όπως μας είπαν κάτοικοι, έχουν δει ομάδα πελαργών 5-6 ατόμων να ψάχνουν φαγητό σε χωράφια και αγρούς ή στον Αχελώο, αλλά κοντά και στην παραλίμνια περιοχή της Λυσιμαχίας, όπου βρίσκουν άφθονα ψάρια!

Μιλάμε δηλαδή για πελαργούς που έγιναν… πλέον ¨μόνιμοι¨ κάτοικοι του τόπου μας, ενώ σε λίγες μέρες αναμένουν την άφιξη και των άλλων… ¨συγγενών¨ τους που έρχονται από μακριά…

Δεν αποτελεί βέβαια σπάνιο φαινόμενο η μη μετανάστευση κάποιων πελαργών αφού είναι πολύ ανθεκτικοί στο κρύο και αν βρουν τροφή στην ίδια περιοχή ξεχειμωνιάζουν. Συχνά επίσης οι πελαργοί, αν για κάποιο λόγο νιώθουν αδύναμοι, δεν ακολουθούν το κοπάδι τους, θεωρώντας ότι δε θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν το ταξίδι προς το νότο και προτιμούν να παραμείνουν σε πιο ψυχρές περιοχές μέχρι να πάρουν δυνάμεις.

Σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία, αρχές Φεβρουαρίου ως αρχές Μαρτίου, ανάλογα με τον τόπο όπου θα πάνε, οι πελαργοί εγκαταλείπουν την αφρικανική ήπειρο ή τη Μέση Ανατολή, δηλ. τον τόπο που διαχείμασαν και αρχίζουν να επιστρέφουν στον τόπο όπου γεννήθηκαν, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο. Ο χρόνος της επιστροφής τους συνήθως είναι πολύ ακριβής. Κανονικά, στον τόπο της γεννήσεως, γυρίζουν μόνο τα ώριμα άτομα. Οι δακτυλιώσεις όμως που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έδειξαν ότι γυρίζουν και μερικά μονοετή πουλιά και μάλιστα σε ένα ποσοστό 8% περίπου.

Με το καλό λοιπόν να έρθουν οι πελαργοί, ένα από τα πιο όμορφα πουλιά, που αγαπούν πολύ τον άνθρωπο και μαζί τους να μας φέρουν την άνοιξη!