Χρ. Σταρακά για το "μπλόκο" του ΣτΕ στο νόμο Θεοδωρικάκου για τους ΟΤΑ

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

"Η απόφαση 2377/2022 της ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία κρίνεται οριστικά και αμετάκλητα ως αντισυνταγματικός ο νόμος Θεοδωρικάκου, τόσο για τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των ΟΤΑ όσο και για τη μεταβίβαση σε αυτές αποφασιστικών αρμοδιοτήτων, αποτελεί ένα ακόμα "χαστούκι" για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Είναι μια εξέλιξη που, δυστυχώς, δικαιώνει την παράταξη μας αφού από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε απέναντι στον συγκεκριμένο νόμο καταγγέλλοντας την αλλοίωση στην σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, καθώς και την αποψίλωση των Δημοτικών Συμβουλίων από αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στις Επιτροπές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέστησε τα Δημοτικά Συμβούλια διακοσμητικά όργανα και μετέφερε όλες τις ουσιαστικές αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, την σύνθεση των οποίων ουσιαστικά νόθευσε προς όφελος των «γαλάζιων διοικήσεων». Οι αντιθεσμικές πρακτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αποτελούν άλλοθι για την κυβέρνηση της ΝΔ που επί τρεισήμισι χρόνια χειραγωγεί Τοπική Αυτοδιοίκηση προσβλέποντας αποκλειστικά στα μικροκομματικά της οφέλη.

Σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ που είχαν κάνει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτα με τον «Καποδίστρια» και μετά με τον «Καλλικράτη», η κυβέρνηση Μητσοτάκη το μόνο που έχει να επιδείξει είναι η κατασκευή πλειοψηφιών στα όργανα διοίκησης των Δήμων μέσα από νομοθετήματα τα οποία, το ένα μετά το άλλο, καταρρίπτονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας", καταλήγει η ανακοίνωση της Χριστίνας Σταρακά.