Εικόνες από το Διόνι, τις εκβολές Αχελώου και το Ιόνιο πέλαγος

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Εικόνες από τοπία όπως η παραλία Διόνι, το Ψαροχώρι του Πεταλά και τις εκβολές του Αχελώου, μας παρουσιάζει ο συμπατριώτης μας Βασίλης Γαλατάς, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα εκεί, σε ένα υπέροχο ¨κομμάτι¨ της αιτωλοακαρνάνικης γης με φθινοπωρινά χρώματα!

Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται 16 χιλιόμετρα από την Κατοχή Μεσολογγίου όπου είναι οι εκβολές του ποταμού Αχελώου και η παραλία Διόνι άγνωστη θα λέγαμε στο Ελληνικό κοινό, αλλά παρά πολύ γνωστή παγκοσμίως σε όσους ασχολούνται με το Kite Surf. Τα τελευταία χρόνια ταξιδιώτες από όλο το κόσμο που ασχολούνται με αυτό το άθλημα του Kitesurf επισκέπτονται αυτήν την ιδιαίτερη περιοχή.

Είναι μια αμμώδης χερσόνησος με τη διαδρομή να είναι απλά καταπληκτική. Μοιάζει με μια αμμώδη ¨γλώσσα¨ που επιπλέει στη θάλασσα. Μια παραλία που κρύβει μια άγρια ομορφιά και δίνει την εντύπωση στον επισκέπτη της ότι βρίσκεται 30 χρόνια πίσω.

Πρόχειρες ψαροκαλύβες και μερικά ιβάρια παραγωγής ψαριών, το Ψαροχώρι του Πεταλά, με ελάχιστη κίνηση και  κόσμο, ¨κυριολεκτικά ένα ¨ησυχαστήριο¨ για κάποιον που θα το επισκεφθεί αυτή την εποχή…

Επίσης, στο μαγικό αυτό σημείο, ¨καταλήγει¨ ο Αχελώος, μετά από μια διαδρομή 220 χιλιομέτρων, στο Ιόνιο πέλαγος, έχοντας σχηματίσει με τις προσχώσεις του την εύφορη πεδιάδα αλλά και ένα σημαντικό υδροβιότοπο.

Απέναντι βρίσκεται και το νησί Πεταλάς, που ανήκει στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων.

Φωτογραφίες: Βασίλης Γαλατάς