«Επέτειος Πολυτεχνείου - 49 χρόνια μετά…», από το Γυμνάσιο Καλυβίων

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Εκδήλωση αφιερωμένη στην 49η Επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβριο του 1973 πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γυμνάσιο Καλυβίων Αγρινίου, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών.

Ο Διευθυντής κ. Ευστάθιος Πίτσας έκανε μια σύντομη αναφορά στη σημασία και το νόημα εκείνων των γεγονότων και στη συνέχεια με οπτικοακουστικό υλικό, παρουσιάστηκε το χρονικό των γεγονότων της φοιτητικής εξέγερσης, ενάντια στη χούντα.

Διαβάστηκαν κείμενα για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ενώ επίσης ακούστηκαν τραγούδια από την Χορωδία μαθητών του σχολείου, με την τιμητική εκδήλωση να ολοκληρώνεται με τον Εθνικό μας Ύμνο!

Το χρονικό...

«Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ Πολυτεχνείο! Σας μιλά ο Ραδιοφωνικός Σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων». «Κάτω η χούντα», «κάτω ο Παπαδόπουλος», «έξω οι Αμερικάνοι», «κάτω ο φασισμός», «η χούντα θα πέσει απ΄ το λαό»…

Με αυτά τα μηνύματα σαράντα εννιά χρόνια πριν, οι ελεύθεροι αγωνιζόμενοι φοιτητές,οι ελεύθεροι αγωνιζόμενοι Έλληνες έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για τα ιδανικά τους και την ανατροπή της Χούντας των Συνταγματαρχών. Έβαψαν τοίχους και ιστορία με το αίμα τους και αψηφώντας σφαίρες και τανκς, προτίμησαν να πεθάνουν στο όνομα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας».