Μεσολόγγι: Συγκίνηση και μνήμες στην παρουσίαση του βιβλίου της Φωτεινής Μυλωνά - Ραΐδη

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Σε μια εξαίρετη βραδιά, έγινε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι, η παρουσίαση του νέου βιβλίου της συγγραφέως Φωτεινής Μυλωνά – Ραΐδη με τίτλο «Δεν είναι τούτο τ’ άδικο…»  με τη δραματοποιημένη παρουσίαση της Θεατρικής Ομάδας "ΠΡόΒΑ".

Για το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ¨Υδροπλάνο¨ μίλησαν, η κα Μίνα Πετροπούλου, Φιλόλογος, Δρ. Κοινωνιολογίας και η συγγραφέας κα Φωτεινή Μυλωνά-Ραΐδη.

Οι εντυπώσεις της συγγραφέως Φωτεινής Μυλωνά-Ραΐδη από την εκδήλωση:

«Ήξερα ότι δεν θα είναι μια συνηθισμένη παρουσίαση με το καθιερωμένο τυπικό. Ή έστω και με λίγη μουσική στο τέλος, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια.

Το ήξερα και το ήθελα. Γι’ αυτό κι η πρότασή μου στη σκηνοθέτρια κα Ζέτα Λάττα και στη θεατρική της ομάδα «Πρόβα».

Το βιβλίο μου της ήταν ήδη γνωστό. Το είχε με δική της πρωτοβουλία αγοράσει και το είχε διαβάσει. Της άρεσε και δέχτηκε. Χωρίς πολλές κουβέντες. Λιτά κι απλά, με δέσμευση, όπως σε κάθε επιλογή της, ευθύνης και μέγιστο αίσθημα αγάπης στο ωραίο.

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τις τελευταίες τους πρόβες…

Όμως άλλο η πρόβα κι άλλο η επίσημη παρουσίασή του!

Η μαγεία της πρώτης εικόνας των ηθοποιών να ξεδιπλώνουν μέσα από  νήματα κουβαριών τις ζωές των ηρώων του  έργου μου με τα πιο εμφανή χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους  και τα μέρη στα οποία κατοικούν, με μαγνήτισε.  Η  αναφορά  τους στη συνέχεια στα σημαντικά γεγονότα της ζωής τους με  τρόπο αφαιρετικό της αληθινής ουσίας τους και της επίδρασης που είχε στις ζωές τους, της άφησαν  άπλετο χώρο για τον ορισμό, μέσα από δράση, της εποχής που έδρασαν. Μια εποχής όπου συνυπήρχε  το τραγικό με το ηρωικό στοιχείο. 1939-1947 το εύρος της… 

Ερασιτέχνες οι ηθοποιοί που έλαβαν μέρος, αλλά με ψυχή και δουλειά επαγγελματία σκιαγράφησαν την εποχή μέσα από τα πιο συνταραχτικά γεγονότα, που έλαβαν χώρα στη διάρκειά της.

Ο Δημήτρης Δημητρόπουλος, γνωστός σκηνογράφος, έβαλε την πινελιά του μέσα από αυθεντικά της εποχής αντικείμενα.

Τα σκηνοθετικά ευρήματα της σκηνοθέτριας, κας Ζέτας Λάτα εντυπωσιακά! Η παλιά χειροκίνητη μηχανή, που ο ήχος της μεσολαβούσε στις σκηνές, ήχος ήρεμης ζωής σπαρασσόμενος από τα γεγονότα που μεσολαβούσαν, με το σεντόνι μπροστά της, οθόνη κινηματογράφου, όπου προβάλλονταν εμβόλιμα σκηνές εκείνης της εποχής, η επαναλαμβανόμενη ηχώ απ’ την κραυγή «Πόλεμος!», που ανέτρεψε την προϋπάρχουσα πραγματικότητα των ανθρώπων εκείνης της εποχής, τα τραγούδια που ακούστηκαν, -του γάμου, το μοιρολόι της Παναγίας του Βάρναλη, ο Άρης-  και πόσα μα πόσα άλλα ακόμα…

Η τελευταία σκηνή μέσα από το Ημερολόγιο του Κρικελλιώτη Γιώργη, ήταν ξεχωριστή. Το «Δεν είναι τούτο τ’ άδικο…» του τίτλου του βιβλίου ήχησε στ’ αυτιά μας με τον σπαραγμό μιας συγκλονιστικής αποτίμησης των όσων έγιναν, αλλά και της πρόνοιας για τον επόμενο καιρό, με την έγνοια και προτροπή για ενδυνάμωση κι αγώνα!

Εξαιρετική ήταν κι η πλαισίωσή του με την κριτική ματιά της κας Μίνας Πετροπούλου, Φιλολόγου, Δρ. Κοινωνιολογίας και κριτή λογοτεχνικών έργων. Η ματιά της σφαιρική κι η ανάλυση του έργου μου πλήρης. Συνάρπασε τους παρευρισκόμενους με την ποιότητα της τοποθέτησής της ανεβάζοντας αισθητά τον πήχη παρόμοιων αναφορών στο μέλλον. Ο λιτός κι ουσιαστικός λόγος της, η τέλεια άρθρωσή της, αλλά και το συναίσθημα που μετάγγιζε μέσα απ’ αυτόν κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον όλων. Δίκαια εισέπραξε  στο τέλος το «Μπράβο» τους, από καρδιάς!

Ευχαριστώ, τον καθένα σας χωριστά κι όλους μαζί για την ζεστή παρουσία σας στην παρουσίαση του βιβλίου μου. Μου δώσατε μεγάλη χαρά!»

Ευχόμαστε στην Φωτεινή Μυλωνά-Ραϊδη να είναι καλοτάξιδο το νέο της βιβλίο "Δεν είναι τούτο τ' άδικο"  και να αποκτήσει πολλούς αναγνώστες!

Φωτογραφίες: Άγγελος Χριστοδουλάκης