Τα εικονισματάκια του χωριού…

Η βαθιά θρησκευτική πίστη που διακατείχε τους Καλυβιώτες και τους συγχωριανούς μας στους οικισμούς Πλατάνου και Αγίου Γεωργίου, τους οδήγησε στην κατασκευή  εικονισμάτων σε διάφορες θέσεις του χωριού. Ήθελαν να κάνουν το σταυρό τους, να ανάψουν το καντήλι που υπάρχει εκεί και να πάρουν την εξ ύψους βοήθεια όταν βγαίνουν από το χωριό για να ασχοληθούν με τις αγροτικές κυρίως εργασίες τους.

Μικρά και ταπεινά, ήταν κάτι σαν μικρά ξωκλήσια, ασπρισμένα, καθαρά και με το καντήλι πάντα αναμμένο. Επίσης, ήταν πέτρινα, όμορφα και καθόλου παράταιρα  με την αισθητική του χώρου και του τοπίου...

Με το πέρασμα των χρόνων και την αύξηση των αυτοκινήτων και των τροχαίων ατυχημάτων, τα εικονισματάκια πλήθυναν,  σε στροφές δρόμων και επικίνδυνα σημεία βλέπουμε πλέον πάρα πολλά, μεταλλικά ή προκατασκευασμένα και όλα είναι τοποθετημένα σε ανάμνηση κάποιου σοβαρού ή μοιραίου δυστυχήματος και οι συγγενείς των θυμάτων τοποθετούν το «κονισματάκι» στη μνήμη των αγαπημένων τους.

Σε όλα τα εικονισματάκια, υπάρχουν εικόνες αγίων, κάποιες φορές, ανοίγοντας το πορτάκι βρίσκεις λάδι και σπίρτα, που περιμένουν το χέρι του περαστικού που θα θελήσει να ανάψει το καντήλι σε ανάμνηση ενός γεγονότος ή απώλειας προσφιλών προσώπων…  

Πολλά από αυτά οι ντόπιοι κάτοικοι δεν θυμούνται για ποιο γεγονός έχουν τοποθετηθεί, αφού η χρόνος ¨ξεθωριάζει¨ τη μνήμη και όλα σβήνουν σιγά σιγά…

Τα κυριότερα εικονίσματα είναι τα ακόλουθα:

1) Εικονισματάκι που κατασκευάστηκε από το Γιώργο Τεγούση, αρχικά μέσα στο κορμό του υπεραιωνόβιου πλατανιού  που είναι φυτεμένο στην δεξιά πλευρά της οδού Αναπαύσεως, απέναντι από την οικία Παυλίδη, για να εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια σε σιδερένια κατασκευή που βρίσκεται δίπλα από τον πλάτανο

 

2) Εικονισματάκι στο τέρμα της κεντρικής οδού που διασχίζει το χωριό και καταλήγει στην οικία κληρονόμων Βασιλείου Γ.  Σταθόπουλου.

 

3) Το εικόνισμα βρίσκεται στον οικισμό του Πλατάνου. Κτίσθηκε στα 1964 με δαπάνη του αείμνηστου συγχωριανού μας Ιωάννη Μακρή αφιερωμένο στον Αη Γιάννη.

 

4) Το εικόνισμα αυτό κατασκευάστηκε από τον Γεώργιο Τεγούση στα τέλη της δεκαετίας του'40 μέσα στο κορμό του υπεραιωνόβιου πλατανιού, που είναι φυτεμένο εντός του αγρού της Βασιλικής (Κούλας) Ζαπαντιώτη, στον οικισμό Αγ. Γεωργίου απέναντι από το ξωκλήσι της Παναγίας Ελεούσας.

 

5) Εικονισματάκι φτιαγμένο από την οικογένεια Τάσου & Φανιώς Γαλανοπούλου

 

6) Εικονισματάκι στον οικισμό Αγ. Γεωργίου. Το έφτιαξε ο κυρ Γιώργος Αυγέρης.

 

7) Εικονισματάκι φτιαγμένο από την οικογένεια  Αναστασιάδη, εις μνήμην  Γεωργίου Αναστασιάδη.

 

8) Αφιερωμένο εικονοστάσι στη μνήμη τριών νέων παλικαριών από τα Καλύβια, που έχασαν τη ζωή τους στο σημείο αυτό, το 1985.

 

9) Εικονισματάκι κοντά στο εξωκλήσι του Αη Γιώργη, αφιερωμένο στον άγιο, που κατασκεύασε το 1970 ο Μιχάλης Μαλαισιάδας.

 

10) Εικονισματάκι στον οικισμό Πλατάνου Καλυβίων

 

11) Εικονισματάκι στον οικισμό Πλατάνου Καλυβίων

Κείμενο φωτογραφίες: Γιώργος Α. Πανταζόπουλος

Πληροφορίες από το βιβλίο του Γιάννη Διονυσάτου: «Καλύβια – Ιχνηλατώντας τον Καναδά» (2004).