Τα πανηγύρια στο μαγαζί του Ταλαμάγκα!

Ο αείμνηστος μπάρμπα Γιώργος Ταλαμάγκας, από το έτος 1947 οπότε άνοιξε το μαγαζί του στην απάνω γειτονιά του χωριού (αφού το μετέφερε από την πρώτη του θέση που βρίσκονταν στο ισόγειο του σπιτιού των Λυγδαίων, όπου λειτούργησε τα χρόνια 1946-1947)  βδομάδες πριν προετοιμάζονταν για το πανηγύρι.

Έκλεινε τις συμφωνίες με τους λαϊκούς βάρδους της εποχής, αυτούς που ο λαός αποκαλεί ¨αηδόνια¨ για την καλλικέλαδη φωνή τους. Η ζυγιά του (το πάλκο με την λαϊκή ορχήστρα) ήταν πάντα από τις πιο περίφημες.

Νοίκιαζε τα τραπεζοκαθίσματα που χρειάζονταν και τις ανάλογες ποσότητες από μπύρες, κρασιά, πορτοκαλάδες και τα άλλα ποτά που καταναλώνονταν στα πανηγύρια. Το πανηγύρι κρατούσε τρεις μέρες. Όλο το χωριό συμμετείχε στο παγκύρι τ’ Αι Γιώργη. Παρέες-παρέες, οικογένειες, και φίλοι από το Αγρίνιο και τα κοντινά χωριά καθώς η φήμη του πανηγυριού  μεγάλωνε χρόνο με το χρόνο κατέφταναν για να γλεντήσουν.

Άλλωστε τα πανηγύρια τότε έδιναν μια καλή ευκαιρία διασκέδασης. Τα κορίτσια του χωριού, ντυμένες με τα καλά τους ρούχα, έβγαιναν βόλτα στους δρόμους του χωριού. Η τηλεόραση, αυτό που χαρακτηρίσθηκε ως «χαζοκούτι», δεν είχε έλθει ακόμη. Ο Ταλαμάγκας ήταν «άσσος» στην εξυπηρέτηση των πελατών. Η εμπειρία του μεγάλη. Είχε μάλιστα «σερβίρει» στην Αθήνα τον Σοφοκλή Βενιζέλο αλλά και τον τότε Βασιλιά Παύλο, το 1962 στο Μεσολόγγι. Ο αείμνηστος Γιώργος Ταλαμάγκας για 25 περίπου χρόνια, μέχρι το έτος 1973, δεν είχε ανταγωνιστή στο πανηγύρι του χωριού. Από το πάλκο του πέρασαν οι μεγαλύτερες φίρμες της εποχής.

Οι παλιοί θυμούνται ακόμη το πέρασμα, ως τραγουδιστών, της Αθηνάς Γόντικα, της Αργυρούλας Γόντικα, της Tασίας Βέρα, της Σοφίας Κολλητήρη, του Αλέκου Κιτσάκη, του Δημήτρη Ζάχου, του Σπύρου Κατσίκη, του Γιάννη Μαικαντή (από την Σπολάιτα), του Τάκη Καρναβά, των συγκροτημάτων των Χαλκιάδων, των Καλαμπαλικαίων, όπως επίσης των δεξιοτεχνών του κλαρίνου Βασίλη Σαλέα, Βασίλη Μπεσίρη («Τουρκοβασίλη»), Γιάννη Βασιλόπουλου, Βασίλη Σούκα αλλά και του κιθαρίστα Νίκου Μακρυγεώργου. Στο τελευταίο πανηγύρι, εκείνο του 1973, από το μαγαζί του Ταλαμάγκα με την φίρμα «ΚΟΣΜΙΚΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ», έκανε μία από τις πρώτες του εμφανίσεις ο λαϊκός βάρδος Μάκης Χριστοδουλόπουλος.

Οι γνωριμίες του Ταλαμάγκα και της κόρης του Λένας με τους καλλιτέχνες έφεραν ως επισκέπτες στο χωριό μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών, όπως τον Γιώργο Νταλάρα, την Χάρις Αλεξίου και την νεαρή Άννα Βίσση, όταν στα 1977 ήρθαν στα Καλύβια και έγινε πανικός για να τους δει όλο το χωριό. Επίσης νωρίτερα στα 1973 επισκέφτηκε το χωριό ο λαοφιλής πρωταγωνιστής του κινηματογράφου Νίκος Ξανθόπουλος του οποίου οι ταινίες με συμπρωταγωνίστρια, συνήθως, τη Μάρθα Βούρτση «έσπαζαν ταμεία».

Η Γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι στενά συνδεδεμένη με τη Λαμπρή και την άνοιξη.

Στο παλιό μαγαζί του αείμνηστου Γιώργου Ταλαμάγκα λειτούργησε για πρώτη φορά καθημερινά στο χωριό, κινηματογράφος, ενώ νωρίτερα παραχωρούσε περιοδικά το χώρο του μαγαζιού του σε περιφερόμενους ανά την Ελλάδα καραγκιοζοπαίχτες, όπου έδιναν παραστάσεις «καραγκιόζη» και σε θεατρικά μπουλούκια που έδιναν παραστάσεις.

Πάντως στο πανηγύρι του χωριού, του Αη Γιώργη όλοι συμμετείχαν. Δεν δικαιολογούνταν απουσίες… Η καλυβιώτικη φράση «Θα το κουπώσω (στον ύπνο)  και τ’ Αι Γιωργιού να φέξει» δήλωνε ξεκάθαρα την πάνδημη βεβαία γνώμη πως στο πανηγύρι του χωριού όλοι είναι ενεργοί και συμμετέχουν.

Από το βιβλίο του Γιάννη Διονυσάτου «Καλύβια – Ιχνηλατώντας τον ¨Καναδά¨» (2004)

Φωτογραφικό αρχείο: Γ. Β. Στρατόπουλου, Θ. Α. Αντωνόπουλου, Π. Ζαχαράτου, Γ. Μπουχάνη, Κ. Μακρή, Σ.Μάη,  Γ. Διονυσάτου, Χ. Τάγκαλου, Β. Παντολέϊνα.