Ψηφίστηκε η πρόταση του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων, για Λαογραφικό Μουσείο

Συγκεκριμένα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρίνιου, ήρθε προς συζήτηση το υπ΄αρ. 21 θέμα της ημερήσιας διάταξης, με τίτλο: «Δωρεάν παραχώρηση χρήσης του Δημοτικού Σχολείου οικισμού Αγίου Γεωργίου Καλυβίων, στον Σύλλογο Γυναικών Καλυβίων ¨Δήμητρᨻ με εισηγητή τον κ. Χρήστο Ζαρκαβέλη, Αντιδήμαρχο Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Η εισήγηση περιελάμβανε επίσης τα έγγραφα με την υπ’ αριθμ. 3/2020 απόφαση Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και την υπ’ αριθμ. 2/2020 απόφαση Κοινότητας Καλυβίων.

Για το συγκεκριμένο θέμα συμμετείχε, έχοντας δικαίωμα ψήφου και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων κ. Δημήτριος Αναστασίου.

Η πρόταση που συντάχθηκε και συνδιαμορφώθηκε από κοινού, από το Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων ¨Δήμητρα¨ και το μέλος ΕΤΕΠ Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γιώργο Πανταζόπουλο, είχε επιδοθεί στις αρχές Φεβρουαρίου στον κ. Χρήστο Ζαρκαβέλη, αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Η επιστολή-πρόταση ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Κύριε Αντιδήμαρχε,        

Έχουμε την κοινή πεποίθηση ότι, κτίρια που συγκεντρώνουν τις προδιαγραφές για να διαμορφωθούν κατάλληλα και να χρησιμοποιηθούν σαν χώροι πολιτισμού, θα πρέπει  να αναζητούνται λύσεις και προτάσεις που θα κινούνται στη λογική της διάσωσης, ανάδειξης και αξιοποίησης τους προς το κοινό κοινωνικό όφελος.

Πιο συγκεκριμένα, ζητάμε από εσάς την παραχώρηση για εύλογο χρονικό διάστημα (5 -10 έτη) του εγκαταλελειμμένου Δημοτικού Σχολείου, στον οικισμό Αγίου Γεωργίου Καλυβίων, προκειμένου να μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο, όπου θα στεγαστούν και θα εκτεθούν για το ευρύ κοινό, πολύτιμα παραδοσιακά αντικείμενα, φωτογραφικό υλικό, οικιακά και γεωργικά εργαλεία  της περιοχής, που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και προσφορές συγχωριανών μας.

Παράλληλα, στις αίθουσες του σχολείου θα είναι δυνατό πέρα από τη μόνιμη στατική λαογραφική έκθεση, να πραγματοποιούνται, ενημερωτικές ομιλίες , πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, να γίνεται συγκέντρωση λαογραφικού και φωτογραφικού υλικού, καταγραφή προφορικών μαρτυριών που αφορούν την ιστορική μνήμη και φύλαξη-προστασία αρχειακού υλικού που θα συγκεντρώνεται στην πορεία λειτουργίας του.

Το εν λόγω κτίριο, θα μπορεί να είναι ανοικτό προς όλη την εκπαιδευτική κοινότητα για να το επισκέπτεται, αλλά θα εξασφαλίζει την δυνατότητα υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θεματικών εκθέσεων, επιστημονικών παρουσιάσεων ή ημερίδων που θα έχουν αναφορές στον λαϊκό πολιτισμό και την τοπική ιστορία….

… Σε αυτή μας την πρόταση, περιλαμβάνεται και η συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου και την Κοινότητα Καλυβίων, ώστε να εξασφαλιστεί η κάλυψη πάγιων λειτουργικών εξόδων (φως, νερό, τηλέφωνο, Internet), αλλά και την πραγματοποίηση κοινών δράσεων και εκδηλώσεων».

 

Επίσης σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γυναικών Καλυβίων αναφέρει:

«Η Πρόεδρος και το Δ.Σ. ευχαριστούμε όλους όσους ψήφισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρότασή μας για τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου Καλυβίων. Θα συνεργαστούμε με όλους τους υπεύθυνους φορείς το Δήμαρχο τους Αντιδήμαρχους και την Κοινότητα Καλυβίων».

 

Δείτε την απόφαση επί του θέματος, της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Αγρινίου

Από το πρακτικό της αριθ. 1/2020 τακτικής συνεδρίασης Αριθ. Απόφασης: 3/2020

ΘΕΜΑ: Εισήγηση παραχώρησης χρήσης του Δημοτικού Σχολείου οικισμού Αγίου Γεωργίου Καλυβίων, στον Σύλλογο Γυναικών Καλυβιών «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Στο Αγρίνιο και στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Αγρινίου (Λ. Μαβίλη - πρώην σταθμός τρένου) σήμερα την 17η Φεβρουάριου 2020 ημέρα της εβδομάδας Δευτέρα και ώρα 12:30 μ.μ. ήλθε σε τακτική συνεδρίαση η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, ύστερα από την αριθ. 6130/13-2-2020 πρόσκληση του Προέδρου κ. Ζαρκαβέλη Χρήστου Αντιδημάρχου Παιδείας, που επιδόθηκε σε όλα τα μέλη της.

Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία (σύνολο 7 μελών βρέθηκαν παρόντα 5), ο Πρόεδρος κ. Ζαρκαβέλης Χρήστος, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και εισηγούμενος το 3° θέμα της ημερήσιας διάταξης ανέφερε ότι, με το από 3/2/2020 έγγραφό του, ο Σύλλογος Γυναικών Καλυβιών «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», ζητά την παραχώρηση χρήσης του κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου Καλυβίων του οποίου έχει παύσει η λειτουργία, προκείμενου να μετατραπεί σε λαογραφικό μουσείο, όπου θα στεγαστούν και θα εκτεθούν για το κοινό πολύτιμα παραδοσιακά αντικείμενα, φωτογραφικό υλικό, οικιακά και γεωργικά εργαλεία της περιοχής.

Παράλληλα στις αίθουσες του σχολείου πέρα από τη μόνιμη λαογραφική έκθεση, να πραγματοποιείται ενημερωτικές ομιλίες πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, να γίνεται συγκέντρωση λαογραφικού και φωτογραφικού υλικού, καταγραφή προφορικών μαρτυριών που αφορούν την ιστορική μνήμη και φύλαξη - προστασία αρχειακού υλικού, που θα συγκεντρώνεται στην πορεία της λειτουργίας του. Με την αριθ. 2/13-2-2020 απόφασή της, η Κοινότητα Καλυβίων συναινεί για την παραχώρησή του.

Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 94 στοιχείο 24 του Ν.3852/2010, ο καθορισμός κοινωφελούς χρήσης των σχολείων σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας τους, είναι αρμοδιότητα των Δήμων και απαιτείται πλέον απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον καθορισμό κοινωφελούς χρήσης μετά από σχετική εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Σύμφωνα με τα παραπάνω, προτείνω να εισηγηθούμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης του κτηρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου Καλυβίων.

Αποφασίζει- Ομόφωνα

1.Εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο, τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης, του κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου Καλυβίων του οποίου έχει παύσει η λειτουργία, στον Σύλλογο Γυναικών Καλυβίων «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», προκειμένου να μετατραπεί σε λαογραφικό μουσείο, όπου θα στεγαστούν και θα εκτεθούν για το κοινό πολύτιμα παραδοσιακά αντικείμενα, φωτογραφικό υλικό, οικιακά και γεωργικά εργαλεία της περιοχής. Παράλληλα στις αίθουσες του σχολείου πέρα από τη μόνιμη λαογραφική έκθεση, να πραγματοποιείται ενημερωτικές ομιλίες πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, να γίνεται συγκέντρωση λαογραφικού και φωτογραφικού υλικού, καταγραφή προφορικών μαρτυριών που αφορούν την ιστορική μνήμη και φύλαξη - προστασία αρχειακού υλικού που θα συγκεντρώνεται στην πορεία της λειτουργίας του.

2. Σε περίπτωση επαναλειτουργίας του σχολείου, ή ο Δήμος χρειαστεί το κτήριο για δική του χρήση, να αρθεί η παραχώρηση της χρήσης.

3. Ο Σύλλογος θα αναλάβει τις εργασίες συντήρησης του κτηρίου, οι οποίες θα γίνονται υπό την έγκριση και επίβλεψη, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγρίνιου.

Η παρούσα απόφαση να διαβιβαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να αποφανθεί περί παραχώρησης της χρήσης ή μη, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 94 στοιχείο 24 του Ν. 3852/2010.

Ας ελπίσουμε ότι, μετά από 15 και πλέον χρόνια το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου Καλυβίων, θα μπορέσει  να αναδειχθεί προς όφελος όχι μόνο του συλλόγου αλλά και της τοπικής κοινωνίας, που είναι πάντα θετική σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.