Πλήθος κόσμου και ενθουσιασμός στην ομιλία της Χριστίνας Σταρακά

Εκατοντάδες Αγρινιώτες γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα και τον περιβάλλοντα χώρο δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους στις εκλογές του Μαΐου ο δήμος Αγρινίου να έχει νέα Δημοτική Αρχή.

Η εκδήλωση άνοιξε με την παρουσίαση του λογότυπου και του ονόματος του συνδυασμού της Χριστίνας Σταρακά, «Αγρίνιο Μπορείς». Η κεντρική ιδέα, τόσο για το λογότυπο όσο και για το όνομα του συνδυασμού, είναι ότι ο τόπος μας μπορεί και πρέπει να κινητοποιήσει όλες τις υγιείς δυνάμεις, να μην χάσει άλλο χρόνο, να διεκδικήσει και να πετύχει περισσότερα, να μην συμβιβαστεί με την αδράνεια. Τα χρώματα και ο συμβολισμός των χεριών δείχνουν την πολυσυλλεκτικότητα του συνδυασμού και τις συνέργειες που απαιτεί η εποχή μας.

Ξεκινώντας την ομιλία της η Χριστίνα Σταρακά ευχαρίστησε τους πολίτες για την μαζική και δυναμική παρουσία τους από όλα τα σημεία του δήμου Αγρινίου τονίζοντας: «Το Αγρίνιο είναι πανέτοιμο να αλλάξει οριστικά σελίδα. Είναι έτοιμο να κλείσει το κεφάλαιο της στασιμότητας και της απραξίας και να ανοίξει ένα νέο, της δουλειάς και της συνεργασίας. Γιατί  μπορεί περισσότερα, είναι η πόλη μου, εδώ όπου  γεννήθηκα και μεγάλωσα. Είναι η πόλη της οικογένειάς μου, εδώ και τρεις γενιές».

Στη συνέχεια η υποψήφια δήμαρχος Αγρινίου άσκησε σκληρή κριτική στην απερχόμενη δημοτική αρχή λέγοντας ότι, «χωρίς σχέδιο και όρεξη για δουλειά, διέψευσε πολύ γρήγορα τις προσδοκίες των Αγρινιωτών, καταγράφοντας αρνητικά ρεκόρ για την νεότερη Ιστορία του δήμου Αγρινίου, χάνοντας ευκαιρίες και προγράμματα που θα εξασφάλιζαν πόρους και υποδομές». Ιδιαίτερη αναφορά επίσης έκανε στην παντελή απουσία της απερχόμενης δημοτικής αρχής από τα χωριά και τις ανάγκες τους

Παράλληλα, η Χριστίνα Σταρακά έθεσε τους βασικούς άξονες των προτάσεών της για μια σειρά από κομβικά ζητήματα του δήμου Αγρινίου, όπως το Πάρκο, το Επιχειρηματικό Πάρκο, η Τριχωνίδα ως σημείο αναφοράς του Αγρινίου, την  ταυτότητα που χρειάζεται η πόλη με την σύνδεσή της με την Ιστορία και τα εμβληματικά της κτίρια, την προσέλκυση ευρωπαϊκών πόρων.

Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια νέα κουλτούρα συνεργασιών και ένα νέο πνεύμα στη λειτουργία του δήμου, ολοκληρώνοντας την ομιλία της μέσα σε ενθουσιώδεις εκδηλώσεις των φίλων και των στελεχών του συνδυασμού και λέγοντας: «Θα δουλέψουμε σκληρά μεθοδικά, συλλογικά για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες όλων μας, ώστε να δώσουμε στον τόπο και τους ανθρώπους του την τύχη που αξίζουν. Το Αγρίνιο μας μεγάλωσε. Τώρα, είναι ή ώρα να το μεγαλώσουμε εμείς.

Αγρίνιο Μπορείς!»

Βασικά σημεία της ομιλίας της κας Σταρακά:

Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδίας μου για την αποψινή σας παρουσία.

Στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα σε κάθε γωνιά αυτού του μοναδικού τόπου.

Σε τρεις μήνες από σήμερα, εμείς θα αναλάβουμε την ευθύνη για να κάνουμε το Αγρίνιο την πόλη που θέλουμε να ζούμε.

Το Αγρίνιο είναι πανέτοιμο να αλλάξει οριστικά σελίδα.

Είναι έτοιμο να κλείσει το κεφάλαιο της στασιμότητας και της απραξίας και να ανοίξει ένα νέο, της δουλειάς και της συνεργασίας.

Γιατί την Ιστορία του τόπου την γράφουν οι άνθρωποι του.

Εμείς είμαστε οι άνθρωποι που γράφουμε την ιστορία του Αγρινίου.

Σήμερα ξεκινάμε για μια μεγάλη νίκη όλων των πολιτών.

Όλων των δυνάμεων του τόπου μας που δεν δέχονται την αντίληψη ότι δεν μπορούμε περισσότερα.

Φίλες και Φίλοι

Το Αγρίνιο είναι η πόλη μου!

Είναι η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα.

Είναι η πόλη της οικογένειάς μου εδώ και τρεις γενιές.

Βλέπω, όπως βλέπετε και εσείς, την πόλη μου να έχει βαλτώσει.

Τα τελευταία χρόνια, το Αγρίνιο μοιάζει να μην έχει κανένα όραμα.

Έχει χάσει τον προσανατολισμό του Μένει αδρανές, στάσιμο, χωρίς δημιουργία.

Τα τελευταία χρόνια στο Αγρίνιο, συζητάμε το πρόβλημα αντί να δίνουμε λύσεις.

Από το 2010 συμμετέχω ενεργά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου μας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μια τιμή που οφείλω στον Απόστολο Κατσιφάρα, που μου έδωσε τη δυνατότητα να αναλάβω τη σημαντική ευθύνη της Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας.

Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι η αποτελεσματικότητα δεν είναι αυτονόητη.

Το έργο δεν παράγεται με λόγια, υποσχέσεις και καλές προθέσεις. Χρειάζεται δουλειά.  Χρειάζεται σχέδιο, όραμα, πείσμα.

Ήρθε η στιγμή που θέλω να προσφέρω στην πόλη μου.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή απέτυχε.

Διέψευσε τις προσδοκίες των πολιτών που την εμπιστεύτηκαν.

Χωρίς σχέδιο και χωρίς όρεξη για δουλειά. Θεωρεί ότι η στασιμότητα είναι κάτι ανεκτό, δεν ακούει τον πολίτη που λέει «δεν γίνεται τίποτε στον τόπο μου».

Αρκεί να συγκρίνει κανείς τις προεκλογικές εξαγγελίες με τις οποίες εκλέχτηκε και με τον απολογισμό της για να καταλάβει την  πλήρη αναντιστοιχία λόγων και έργων. Υποσχέσεων και συνέπειας.

Δεν αξίζουμε κάτι τέτοιο και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί.

Χάσαμε πολλές σημαντικές ευκαιρίες. Η απορρόφηση κονδυλίων από έργα ΕΣΠΑ είναι σχεδόν μηδενική.

Δεν έχει να παρουσιάσει κανένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο. Είναι η μόνη δημοτική αρχή που δεν κατάφερε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει μια νέα σχολική μονάδα.

Εγκλωβίστηκε σε έναν πρόχειρο σχεδιασμό για το Πάρκο, με αποτέλεσμα οι πολίτες να στερηθούν το τοπόσημο του δήμου τους. Έχασε προσκλήσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων με αποτέλεσμα ο δήμος να στερηθεί σημαντικότατους πόρους.

Μια πρόσκληση χάθηκε σε μια λάθος διεύθυνση και η δημοτική αρχή δεν πήρε την πολιτική ευθύνη, ως όφειλε, αλλά έριξε τις ευθύνες σε υπαλλήλους παραπέμποντας σε ΕΔΕ.

ΕΔΕ έγινε και για τον ημιμαραθώνιο στη μνήμη του Μιχάλη Κούση και τα αποτελέσματά της ακόμα τα αναζητούμε.

Ο Μεγάλος Αθλητής μας, το καμάρι του Αγρινίου δεν τιμήθηκε όπως έπρεπε και ένας δεν πήρε την ευθύνη πάνω του! Ή μήπως δεν θυμόμαστε πως βαφτίστηκε «φωτογραφική» μια πρόσκληση για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και δημοτικών κτηρίων, που ήταν για όλους του άλλους δήμους αλλά όχι για όσους διοικούσαν το Αγρίνιο!

Κατέγραψε ιστορικό αρνητικό ρεκόρ για το πιο φτωχό τεχνικό πρόγραμμα που είδε το Αγρίνιο εδώ και δεκαετίες.

Τα χωριά μας αφέθηκαν στην τύχη τους χωρίς έργα αλλά και χωρίς καν την φυσική παρουσία των ανθρώπων του δήμου.

Απέφυγε να κάνει  Γενικές Συνελεύσεις, έστω έναν ειλικρινή Απολογισμό όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Για πέντε σχεδόν χρόνια δεν συζητήθηκαν τα σοβαρά ζητήματα της πόλης στο δημοτικό συμβούλιο. Αναλωθήκαμε παρακολουθώντας συνεχείς διενέξεις και εχθροπραξίες που αποξένωσαν κι άλλο τους πολίτες από τα τοπικά δρώμενα.

Μας έλεγαν ότι το Αγρίνιο είναι η πόλη του νερού.  Δεν ανέλαβαν όμως καμία πρωτοβουλία για την Τριχωνίδα, για να την κάνουν το σημείο αναφοράς του δήμου.

Το Αγρίνιο δεν συμμετείχε σε καμιά πρόσκληση της Περιφέρειας για την ύδρευση και οι πόροι από το ΕΣΠΑ ήταν εκεί! Η δημοτική αρχή είναι η μόνη που δεν άφησε κανένα αναπτυξιακό αποτύπωμα για το Αγρίνιο.

Δεν πρέπει  να το επιτρέψουμε να συνεχιστεί.

Το όραμά μας για την πόλη μας ξεκινάει από τη φράση «Αγρίνιο Μπορείς».

Θέλουμε μια δημοτική αρχή στο πλευρό όλων των δημοτών, ανεξάρτητα από πολιτικά πιστεύω και ιδεολογικές αφετηρίες.

Δεν θέλουμε ούτε μια ημέρα ακόμη χαμένη για την πόλη μας.

Φίλες και φίλοι,

Ξέρουμε ποια θέλουμε να είναι η επόμενη ημέρα του Αγρινίου.  Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και πως θα το κάνουμε.

Θέλουμε να ζούμε σε μια πόλη σύγχρονη, φιλική και ανθρώπινη. Με ένα νέο σχέδιο για την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση και την ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ. Με τα εμβληματικά κτήρια της πόλης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και του σχεδιασμού του νέου Αγρινίου που οραματιζόμαστε.

Αποτελεί προτεραιότητα ο σχεδιασμός ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου στο Αγρίνιο ενσωματωμένο σε ένα ειδικό πρόγραμμα για τον τουρισμό με ισχυρό  τοπόσημο το ΠΑΡΚΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.

Η δική μας δημοτική Αρχή θα υλοποιήσει επιτέλους το Επιχειρηματικό Πάρκο το οποίο θα αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Να γίνει και πάλι η αγροτική παραγωγή συστατικό στοιχείο του δήμου Αγρινίου ως  αναπόσπαστο κομμάτι της οντότητας της πόλης, να τονωθεί και να ανασυγκροτηθεί ώστε να συμμετάσχει ενεργά στην οικονομική αναγέννηση της ενδοχώρας. Θα πάμε σε ουσιαστικές συνέργειες εκμεταλλευόμενοι τον μεγάλο πλούτο της περιοχής μας που είναι οι φυσικοί της πόροι.

Η καθιέρωση του brand name του Αγρινίου γύρω από την Τριχωνίδα, το οποίο  θα σχεδιασθεί με τον πιο κατάλληλο τρόπο, για να προχωρήσει γρήγορα η ένταξή της σε κατάλληλα χρηματοδοτικά προγράμματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Υπουργείου Τουρισμού και των Πρωτοβουλιών της ΕΕ

Αυτό θα γίνει με: α)την υλοποίηση του παραλίμνιου δρόμου σε όλη την Τριχωνίδα, μαζί με τις απαραίτητες αισθητικές και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στη λίμνη και β)τον σχεδιασμό διαδρομών προσκυνηματικού  και περιβαλλοντικού τουρισμού γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα, με σκοπό την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την σύνδεση με την τοπική οικονομία.

Ο αρχιτεκτονικός επανασχεδιασμός του ΠΑΡΚΟΥ και του ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟΥ με διεθνή στάνταρτς αισθητικής και αστικού περιβάλλοντος.

Η ενεργοποίηση της μεγάλης δύναμης του Αγρινίου, όσους σήμερα λείπουν και είναι σε άλλες πόλεις ή και χώρες. Η δημιουργία του Μουσείου Καπνού και του Ψηφιακού Μουσείου Ιστορίας περνάει όχι μόνο από τα προγράμματα και τις τοπικές δυνάμεις που θέλουν να δράσουν με αυτούς τους στόχους αλλά και από την συμμετοχή όλων των Αγρινιωτών απανταχού της γης.

Όλα όσα προγραμματίζουμε να υλοποιήσουμε θα είναι αποτέλεσμα ενός διαρκούς διαλόγου με τους φορείς, τους συλλόγους και τους πολίτες.

Γι΄ αυτό, από αύριο κιόλας, ξεκινάμε επισκέψεις σε όλες τις γειτονιές της πόλης και στα χωριά για να συνδιαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας.

Τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το σχέδιό μας που αντανακλά και το δικό σας όραμα για τον δήμο και τα παιδιά.

Σε 3 μήνες το Αγρίνιο θα έχει μια νέα δημοτική αρχή.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου θα διεξαχθούν για πρώτη φορά με το νέο εκλογικό σύστημα, που προϋποθέτει τη συνεργασία και τη συνεννόηση.

 Η ίδια η αναλογική εκλογή και ο τρόπος που θα διαμορφωθούν τα δημοτικά και τα τοπικά συμβούλια από την φύση της δεν επιτρέπει εγωκεντρικές και προσωπικές συμπεριφορές, έριδες στα δημοτικά συμβούλια και αποκλεισμούς.

Η Αυτοδιοίκηση αν θα δει κάτι να αλλάζει αυτό θα είναι ο τρόπος διοίκησης και η λήψη αποφάσεων με ευρείες συναινέσεις και πλειοψηφίες.

Η λογοδοσία, η συμμετοχή των πολιτών, οι αμεσότερες διαδικασίες που απαιτούνται δεν μπορούν να υπηρετηθούν από όσους σκέφτονται πολωτικά.

Πάντα πίστευα και μαχόμουν για  τις ιδέες μου αλλά δεν επέτρεψα ποτέ σε αυτές  να οδηγούν σε διχασμό και να μετατρέπω την πολιτική σε αδιέξοδη  προσωπική διαμάχη.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Έχω αποδείξει ότι ξέρω να συνθέτω δυνάμεις,

Ότι μπορώ να απελευθερώσω την δημιουργικότητα ειδικά των νεότερων συντοπιτών μας.

Θα συναντηθούμε με όλες τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου που δίνουν με πίστη και πάθος την μάχη της καθημερινότητας, που δεν έπαψαν μέσα τους ποτέ να πιστεύουν στις δυνατότητες του τόπου μας.

Με αυτές τις δυνάμεις θα συμπορευτούμε.

Θα συναντηθούμε με τις νέες και τους νέους που ονειρεύονται το μέλλον τους σε αυτή. Θα συναντηθούμε και με όσες και όσους οι ανάγκες της  ζωής ανάγκασαν  να μην μένουν πλέον στον τόπο που μεγάλωσαν και αγάπησαν.

 Απευθύνομαι σε όσες και όσους έχουν στην καρδία τον τόπο τους και επιλέγουν να μην μείνουν σιωπηλοί σε αυτό που βλέπουν γύρω τους στον δήμο.

Απευθύνομαι σε όλες και όλους. Να είμαστε μαζί σε αυτό το ταξίδι που ξεκινά σήμερα για τον τόπο μας.

Τον Μάιο θα είμαστε οι νικητές

Δημιουργήσαμε τον συνδυασμό Αγρίνιο Μπορείς.

Και σε όσους ρωτούν πιο είναι το διαφορετικό που φέρνουμε η απάντηση είναι ότι είμαστε διαφορετικοί!!!

Διαφορετικοί άνθρωποι που ενσωματώνουμε τις ίδιες αγωνίες για τον τόπο μας αλλά και την ίδια διάθεση για να αγωνιστούμε, ο ένας δίπλα στον άλλον για να τα καταφέρουμε.

Είμαστε μια ομάδα από έμπειρα και νέα στελέχη, η οποία κάθε μέρα που περνάει γίνεται και πιο δυνατή. Δύναμή μας η εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά και τα κοινά μας όνειρα να δημιουργήσουμε το Αγρίνιο του μέλλοντός μας, το Αγρίνιο που μας αξίζει.

Θέλουμε τις συνεργασίες κι όχι τις στείρες αντιπαραθέσεις και τον διχαστικό λόγο, κι όσο κι αν προκληθούμε θα τα αποφύγουμε όλα αυτά επενδύοντας στην ενότητα όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου μας.

Με πολλούς από εσάς έχουμε διαφορετικές πολιτικές καταβολές αλλά συναντιόμαστε εδώ απόψε για να στηρίξετε έναν συνδυασμό που ξέρετε ότι θα συνθέσει δυνάμεις και θα κάνει ειλικρινείς και παραγωγικές συνέργειες.

Όλοι μαζί, από την Επισκοπή μέχρι την Ρίγανη και από την Ποταμούλα, τη Μακρυνεία μέχρι την Κυψέλη, θα διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για το ξύπνημα και το δυνάμωμα του τόπου που αγαπάμε.

Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο ισχυρά από αυτά που μας διαφοροποιούν.

Έχουμε ήδη ενώσει τα χέρια μας και ξεκινάμε μαζί το ίδιο ταξίδι, με πρώτο σταθμό τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Θα δουλέψουμε σκληρά μεθοδικά, συλλογικά για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες όλων μας, ώστε να δώσουμε στον τόπο και τους ανθρώπους του την τύχη που αξίζουν.

Το Αγρίνιο μας μεγάλωσε.

Τώρα, είναι ή ώρα να το μεγαλώσουμε εμείς.

Αγρίνιο Μπορείς!