Κωνσταντίνος Μπακολίτσας: Καταγράφοντας την ολική έκλειψη της Σελήνης

Με έναν έναστρο ουρανό πάνω από το Αγρίνιο, από την αυλή του σπιτιού του και με θερμοκρασία 3 βαθμούς C, ο Κωνσταντίνος Μπακολίτσας, Αντιπρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας, έστησε τον εξοπλισμό του και ξεκίνησε να φωτογραφίζει την έκλειψη στις 5:45 τα ξημερώματα, ενώ στις 7:15 σταμάτησε, γιατί είχε ήδη ξεπροβάλει ο ήλιος και η Σελήνη χανόταν στη δύση…

Περισσότερες από 120 φωτογραφίες χρειάσθηκαν για να καταγράψει ο Κωνσταντίνος Μπακολίτσας, ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο, δηλ. την ολική έκλειψη της Σελήνης και την χειμωνιάτικη πανσέληνο!

Να σημειώσουμε ότι, η πρώτη πανσέληνος του 2019, σήμερα τα χαράματα, συνδυάστηκε με την ολική έκλειψη της Σελήνης, η οποία ταυτόχρονα βρισκόταν στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της από τη Γη και έτσι φαινόταν πιο μεγάλη και φωτεινή (Υπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνος), καθώς και πιο σκουροκόκκινη λόγω της έκλειψης.

Ολική σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν το φεγγάρι καλύπτεται ολόκληρο από τη σκιά της Γης. Η σημερινή έκλειψη ήταν η τελευταία ολική έκλειψη Σελήνης έως τις 26 Μαΐου 2021, ενώ η επόμενη έκλειψη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα, θα αργήσει ακόμη περισσότερο και θα συμβεί τον Φεβρουάριο του 2025, δηλαδή σε 6,5 χρόνια.

Δείτε την ολική έκλειψη της Σελήνης μέσα από τις φωτογραφίες που μας παραχώρησε ο κ. Κωνσταντίνος Μπακολίτσας: